Skip to Content

Rand

Rand

De Meleri CAL is na vandaag helaas al weer afgelopen! Wat een prachtige dekens zijn er gehaakt de afgelopen weken en wat zijn er prachtig veel restjes op gegaan.
 
Er zijn twee mogelijkheden: een rand met franjes en een gehaakte rand. Beiden worden op deze pagina besproken.

Rand

Voor de rand gebruik je Cream en een 4 mm haaknaald.
Toer 1: Met de goede kant van de deken naar je toe hecht je het garen aan in de eerste vaste (in de rechterbovenhoek), 1 losse (telt niet als steek), (vaste, 2 lossen, vaste) in dezelfde steek (eerste hoek gemaakt). Vaste in volgende 4 steken, halve vaste in volgende 5 steken. *Vaste in volgende 5 steken, halve vaste in volgende 5 steken. Herhaal van * tot * tot volgende hoek, vaste in volgende 4 steken, (1 vaste, 2 lossen, 1 vaste) in de tweede hoek.
Haak nu langs de linkerzijde naar beneden, met 1 vaste in elke toer die eindigt met een vaste of losse, en 2 vasten in elke toer die eindigt met een stokje, halfstokje, 3 lossen of 2 lossen, en haak 3 lossen om de toeren die beginnen met 4 lossen of een dubbelstokje.
Haak nude onderrand van de deken, haak (1 vaste, 2 lossen, 1 vaste) in de eerste steek (dit is je derde hoek), vaste in volgende 4 steken. *halve vaste in 5 steken, vaste in 5 steken* Herhaal van * tot * tot er 5 steken over zijn, vastein volgende 4 steken, (vaste, 2 lossen, vaste) in vierde hoek.
Nu haak je de tweede lange zijde weer op dezelfde manier als de andere zijde. Zorg ervoor dat je evenveel steken hebt aan beide lange zijden. Eindig de eerste toer met een halve vaste in de eerste vaste van deze toer. Hecht niet af, halve vasten naar de lossenruimte.
Toer 2: 1 losse (telt niet als steek), (vaste, 2 lossen, vaste) in lossenruimte (elke 2-lossenruimte is een hoek), vaste in elke steek langs de bovenkant van de deken, (vaste, 2 lossen, vaste) in volgende 2-lossenruimte. Blijf rondom 1 vaste per steek maken en (vaste, 2 lossen, vaste) in de hoeken. Eindig met een halve vaste in de eerste vaste van de toer. Halve vasten naar de 2-lossenruimte, hecht niet af.
Toer 3: 4 lossen (telt als stokje + 2 lossen), stokje in dezelfde ruimte, stokje in elke steek langs de bovenzijde van de deken, (stokje, 2 lossen, stokje) in de volgende hoekruimte. Haak rondom een stokje in elke steek met (stokje, 2 lossen, stokje) in elke hoek. Eindig met een halve vaste in de tweede beginlosse. Halve vaste naar de lossenruimte, hecht niet af.
Toer 4: 4 lossen (telt als stokje + 2 lossen), 1 stokje in dezelfde ruimte. *Reliëfstokje-voor om volgende steek, stokje in de volgende steek* Herhaal van * tot * tot 1 steek voor volgende hoek, reliëfstokje-voor in volgende steek, (stokje, 2 lossen, stokje) in hoekruimte. Haak langs de linkerzijde naar beneden en wissel reliëfstokjes-voor af met stokjes tot de volgende hoek, (stokje, 2 lossen, stokje) in hoekruimte.
Herhaal dezelfde instructies voor de onderrand en rechterzijde van de deken. Halve vaste in tweede beginlosse om toer te sluiten, halve vaste naar lossenruimte, hecht niet af.
Toer 5: 1 losse (telt niet als steek), 3 vasten in lossenruimte, vaste in elke steek met 3 vasten in elke hoek. Halve vaste in eerste vaste om toer te sluiten. Hecht af, werk alle draadjes weg en block je deken.
Gefeliciteerd!
 

Franje

Om franjes te maken moet je een stuk karton pakken van 6 centimeter breed, een schaar en een haaknaald. Je kunt een snijmat gebruiken als je die hebt, maar dat is niet nodig.
Het aantal kwastjes dat Melissa gebruikt heeft is: 58 Rose, 48 Powder, 40 Lime, 58 Blue Velvet, 44 Citrine en 44 Topaz.
Draai je garen om een stuk karton en knip aan één zijde door.

Vouw 5 draden dubbel, steek de haaknaald door de steek heen en trek het garen door zodat je er doorheen kunt met je vinger en duim.


Trek de staarten door de lus, inclusief de start/einde draadjes door de lus.

Als alle franjes eraan zitten, kun je bijknippen voor een regelmatiger resultaat.

Alle delen:

Week 1 | Week 2 | Week 3 | Week 4 | Week 5 | Week 6 | Week 7 | Week 8 | Week 9 | Week 10 | Week 11 | Week 12 | Rand


Een Mooi Gebaar || Belangrijke links:

Instagram: @eenmooigebaar
Facebook
Website
Email
YouTube
Ravelry

Meleri CAL || Belangrijke links: 

Instagram Melissa
Instagram Eleri
Instagram Meleri-CAL
YouTube Meleri CAL 


Super leuk dat je mee deed aan deze Meleri CAL. Het patroon is gratis voor jou beschikbaar. Wil je het voortbestaan van deze website (en alle gratis patronen) graag stimuleren, of gun je me een kopje koffie en een bolletje wol? Doneer dan via PayPal of NL 91 ASNB 0267 1916 50 t.n.v. Een Mooi Gebaar. Taggen op social media helpt zeker ook!

Delen is lief!