Skip to Content

Haakpatroon Mozaïek Tas Grote Variant

Haakpatroon Mozaïek Tas Grote Variant

Twee jaar geleden bedacht en haakte ik de mozaïektas na een online workshop van Iris. Mijn eerste ontwerp was geboren! En het haakpatroon is hier te vinden op de site van Een Mooi Gebaar.

Het is een buidel en ik vind hem nog steeds prachtig! Krijg er ook veel opmerkingen over als ik er mee loop.

Op deze foto zie je ‘m:

>> Het gratis haakpatroon vind je hier: Mozaiektas Irma.<<


Tegenwoordig gebruik ik echter meestal een andere tas omdat ik mijn laptop vaak moet meenemen. Dus ik dacht, ik haak hem gewoon nog een keer, rondom een jute tas.

Dat was makkelijker gezegd dan gedaan. Je moet namelijk bij het rondhaken precies uitkomen met ieder patroon, dus het is even rekenen met het aantal steken. Het scheelt wel dat je niets hoeft af te hechten en wegwerken. Dit moet normaal bij mozaïek haken wel, maar niet als het in de rondte gaat, omdat de draden dan aan de binnenkant van de tas een klein stukje meegenomen kunnen worden.

Haakpatrtoon Jute tas omhaken

De geometrische mozaiek patroontjes die je kiest moeten altijd één of meer keren naast elkaar in je grootste patroontje passen. Bij de zwarte tas zijn het middelste en bovenste patronen 12 steken, het onderste 6 steken. Dus ieder meervoud van 12 steken is goed.
Bij de blauwe tas is het iets ingewikkelder. Daar heb ik 150 steken gebruikt, het eerste patroon is 6 steken (in 150 past dat precies 25 keer), het tweede patroon is 15 steken, het derde patroon is 10 steken en het laatste patroon is weer 6 steken.

Ik kan vertellen hoeveel steken ik heb gebruikt, maar het is natuurlijk ook afhankelijk van welk garen je gebruikt en of je strak of los haakt. Begin dus altijd met een lossenketting die goed strak om je tas past en pas het aantal steken aan.

Haakpatroon Mozaïektas zwart/kleur

Volg het originele patroon van de Mozaiek tas maar begin met een meervoud van 12 steken. Bij mij waren het 144 steken en dat was erg strak.

Blauw/Griekse tas

Haak alles met vasten in de achterste lus, waar een x staat haak je een stokje in de voorste lus van de steek er onder.

Stappenplan

Ik begon met 4 toeren in de kleur petrol. Tussen de eerste 2 patronen haakte ik weer 2 toeren petrol, tussen het derde en vierde patroon slechts 1 toer petrol en helemaal bovenaan 2 toeren. Kijk wel even of het past om je tas, het mag wel goed strak zitten.

Als je klaar bent met haken naai je het met kleine steekjes met gewoon naaigaren aan de tas vast. Ik zet de hoeken altijd eerst vast met veiligheidsspelden. Als de tas klaar is vul ik hem met zware boeken, flessen water, of zoiets, spuit hem nat en hang hem minstens 24 uur aan een deurkruk. Dan is hij mooi in vorm.

Je kunt handgrepen laten, je kunt er leren aanzetten, of zelfs een afneembare schouderband, wat jij wil.

Kleur A = donkerblauw/petrol
Kleur B = gekleurd garen

Blij met dit gratis patroon?

Op deze website vind je meer dan 1000 gratis haakpatronen. Gun je mij in ruil voor dit haakpatroon een kopje koffie of een bolletje wol? Hartelijk bedankt! Dat kan via Tikkie, overmaken (NL91 ASNB 0267 1916 50 tnv Een Mooi Gebaar), of doordat ik een kleine commissie krijg als je via deze links iets koopt bij Bol.com of Caro’s Atelier.

Dankzij jullie kan ik mijn creatieve dromen waarmaken. Hartelijk bedankt!

Volg mij op Social Media voor nog meer leuke haakpatronen:

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Delen is lief!