Skip to Content

Yuletide Inspiratie

Yuletide Inspiratie

Inspiratie

De inspiratie voor de Yuletide deken kwam ineens terwijl ik over het idee nadacht om iets Kerstmissigs te maken. Ik ben waarschijnlijk in de minderheid, maar ik hou niet echt van Kerst – ik hou veel meer van het vieren van de wisseling van de seizoenen. De Winter Solstice heeft veel meer betekenis voor mij dan iets religieus. Dus het idee van een Yuletide deken begon zich te vormen – een deken die alle gezelligheid en seizoensdingen viert van deze tijd van het jaar. Ik begon te denken aan mandarijnen, gingerbread, kruiden en gluhwein. Kaarslicht, elfenlichtjes en een open haard. Dennennaalden, holst, klimop, eucalypctus en besjes. Deze kleuren geuren en smaken tekenen het Yuletide seizoen voor mij en vormen een rijke bron van inspiratie. Oh en toen ben ik heerlijk verdwaald in Pinterest toen ik mijn Zeer Belangrijke Yuletide onderzocht deed. Een paar van mijn favoriete dingen zit in de collage hierboven, en meteen dook ik er vol in. 

Deze inspiratie kwam in het begin van de lente, toen ik hard moest werken om in de winterse sferen te komen. Ik heb een prachtige boswandeling gemaakt en wat klimop en hulst verzamelt en wat kleine dennentakjes. Ik heb eucalyptus in de tuin groeien en deed wat inkopen op eBay voor gedroogde sinaasappelschijfjes en steranijs (wat heerlijk ruikt). Ik begon langzaam mijn Yuletide kleurenpalet op te bouwen en na een heleboel geheen-en-weer is het uiteindelijk dit prachtige kleurenpalet geworden, bestaande uit 12 kleuren:

Dit is natuurlijk weer van mijn favoriete deken-haakmateriaal: Stylecraft Special DK. Ik koos een mix van rode en groene tinten voor de seizoensgroei, met wat gouden warmte voor de sinaasappels, kruiden en het haardvuur. 

Bovenste rij: 

♥ Burgundy ♥ Tomato ♥ Gingerbread ♥ Bottle ♥ 

Middelste rij:

♥ Claret x 2 ♥ Gold ♥ Cypress ♥ Teal ♥ 

Onderste rij :

♥ Lipstick  x 2 ♥ Camel ♥ Sage ♥ Kelly Green x 2 ♥ 

Het Yuletide pakket bestaat uit 15 x 100 bollen Stylecraft Special DK (12 kleuren, 3 dubbele). Je kunt op de volgende link klikken om het garenpakket via Woolwarehouse te bestellen: 

YULETIDE YARN PACK

Mijn vrienden bij Woolwarehouse leveren fantastisch werk met het verzenden van pakketen over de hele wereld en ik ben ze zo dankbaar dat ze dat zo efficient mogelijk maken. Het is een heerlijke familiebedrijf en ze werken ontzettend hard op ervoor te zorgen dat onze garengemeenschap voorzien wordt. Je weet waarschijnlijk al dat ik een kleine commissie verdien op elk pakket dat verkocht wordt bij hen, dus ik wil je ontzettend bedanken dat je me op die manier steunt. Ongelofelijk dankbaar, ben ik. 

Je weet ook dat ik het patroon gratis hier op de website deel, maar als je het pakket koopt zit er een uitgeprinte Engelstalige versie bij. 

Terug naar de kleuren… ahhhh, om ernaar te kijken, zo heerlijk op elkaar gestapeld en zo fijn Yuletide achtig… Ik vind het altijd fijn om vierkantjes te maken met mijn deken-kleuren voor ik daadwerkelijk de deken ga maken, omdat het me een goed overzicht geeft over het palet en omdat het helpt om bekend te worden met hoe de kleuren samen gaan. En kunnen we Kleine Dames prachtige nagellak ook even waarderen? Ze was een goed hand-model moet ik zeggen!

Ik ben dol op de Yuletide kleuren, ook zo geordend in een colourwash volgorde, en ik dacht dat sommige van jullie misschien wel een een colourwash gestreepte deken ermee wilde maken? Daarom heb ik de bovenstaande kleurenvolgorde even uitgewerkt: 

 1. Burgundy
 2. Claret
 3. Lipstick
 4. Tomato
 5. Gingerbread
 6. Gold
 7. Camel
 8. Cypress
 9. Sage
 10. Kelly Green
 11. Teal
 12. Bottle

Het kwam in me op dat niet iedereen er van houdt om vierkanten te maken, dus ik ga ook nog een random strepen volgorde uitwerken voor de Yuletide garenpakket. Op die manier kun je een andere strependeken van Attic24 gebruiken met het Yuletide kleurenpakket en gewoon lekker haken. 

Dat komt er nog aan, is nog niet af. 

Ik begon na een HELEBOEL geworstel met het patroon in April. Ik ben zo blij met het design dat ik speciaal voor deze deken maakte! Het maakt goed gebruik van de kleurcontrasten en is heerlijk om te haken. 

Het patroon gebruikt veel stokjes en het gaat snel om het te haken. Er is genoeg afwisseling dat het niet saai wordt, maar het is simpel genoeg dat je erbij kunt ontspannen. Ik vind het belangrijk dat beginners ook mee kunnen doen, dus ik hou het stekenpatroon altijd heel eenvoudig. De echte vaardigheid zit hem bij mij in de kleuren – ik ben daar behoorlijk goed in! Ik kan zelfs de simpelste patronen heel goed eruit laten zien omdat ik weet hoe ik kleuren bij elkaar moet brengen. 

Ook ik maak natuurlijk fouten – dit patroon is behoorlijk gebaseerd op kleurcontrasten, zodat de spike steken kleine hartjes maken in de toeren. Dit ging niet altijd goed en dan moest ik een paar toeren uithalen die niet werkte, maar het was altijd de extra moeite waard om die hartjes er mooi uit te laten springen! Schattig zijn ze he?

Ik heb stevig doorgewerkt aan de deken, de hele zomer door – ik had veel momenten in het café waar ik heerlijke lange toeren kon haken in de rondte, terwijl ik kon kletsen met vrienden en koffie kon drinken.

Ik nam ‘m mee naar naar de “Wereldwijde Brei in Publiek Dag” (geloof het of niet, maar ik zit op die foto met 30 mensen om me heen, maar we waren aan het social distancen, dus ik lijk heel alleen. Ik beloof dat ik geweldig gezelschap had)

Maar ik heb vooral in de zomer gehaakt in de achtertuin en ontdekt hoe heerlijk ik het vind om te haken met mijn voetjes omhoog terwilj mijn nieuwe zonnebed aankwam! Oh… Heerlijk!

Ik heb nog nooit een groot vierkante deken gehaakt, ik moet je vertellen dat ik er snel verliefd op was. Na de eerste tien toeren ofzo is het haakritme echt heerlijk! Hoe groter het vierkant werd, hoe meer ik mexelf kon verliezen in die lange toeren. Grotere toeren betekent minder vaak stoppen en starten (en minder draadjes weg werken) en als resultaat denk ik dat het één van de meest relaxte dekens is die ik ooit heb gemaakt. 

Aww…. ik zie hartjes!! Vind jij het strepenpatroon ook mooi? 

Ik heb in totaal 78 toeren van het Yuletide haakpatroon gemaakt en ben toen aan de rand begonnen, voor een wat kalmerender effect langs de randen. 

Ik heb het heel simpel gehouden, met een combinatie van simpel rood en groene toeren om de drukte van de strepen te balanceren. 

Ik kon niet echt geloven toen ik deze deken af maakte dat ie precies 150 bij 150 centimeter vierkant was en toen kon ik er pas echt goed als geheel naar kijken (in plaats van als hoopje op m’n schoot) en ik werd er verliefd op. Helemaal. Verliefd!

Ik vond het heel moeilijk om het stekenpatroon te visualiseren over een groot gedeelte terwijl ik de toeren maakte – ik had immers nog nooit een groot vierkant gehaakt. het is echt fantastisch en ik moet zeggen dat het formaat ervan ook weer iets speciaalsmaakt. 

Ik was een beetje bang voor het twistende effect van dit patroon op een groot vierkant, maar na 78 toeren was er maar een heel, heel klein beetje twist in het midden van de deken. Ik denk dat de spike steken helpen om het mooi recht te houden. 

De vorm was wel een beetje gek na het haken, maar blokken loste dat prima op. Ik heb ‘m op 30 graden gewassen en toen nog vochtig uit de machine neergelegd tot ie prachtig vierkant was. Daarna mocht ie 24 uur drogen en toen gebeurde dit…

 …………..ta-dah!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Is het niet schitterend??

Zoals ik al zei, ik ben er verliefd op.

Ik hou hou hou hou hou ervan met hartjes in mijn ogen. 

Toen ik een paar weken geleden begon aan de geprinte versie van het patroon die in het Yuletide pakket zit, bedacht ik me dat ik een passende foto voor op de voorkant nodig had. Ik dacht dat het leuk zou zijn als ik allerlei dingen tevoorschijn zou toveren en een klein beetje product styling zou uitproberen. Ik kocht wat grote kaarsen en wat mandarijnen en ging toen groene takjes plukken. Ik heb lieve schattige koperen lichtjes gebruikt diemeestal bij de mantel hangen en tot slot maakte ik de haard aan. Dat voelde een beetje gek zo vroeg in het seizoen, maar het was een koude middag en het hielp echt bij het maken van die Kerstmissige sfeer.

Na een heleboel creatief spelen hoop ik dat jullie de foto op de voorkant van het patroon ook mooi vinden. Laat je het me weten? 

Zoals jullie weten vind ik het leuk om altijd een volledige tutorial uit te werken bij mijn haakpatronen in de hoop dat beginners zelfverzekerd mee kunnen doen. Ik denk dat dit een goed haakpatroon is voor beginners – de spike steken zijn misschien iets meer wennen (vooral omdat je draadspanning op orde moet zijn) maar het is verder echt gewoon alleen maaar stokjes en eenvoudig te leren. 

Ik raad je aan om de eerste 6 toeren te haken om aan het patroon gewend te raken, en om je spanning te checken. Als je na 6 toeren tevreden bent, kun je doorgaan en de deken zo groot maken als je zelf wilt. 

Je kunt de uitgebreide foto tutorial voor dit haakpatroon vinden via deze link: 


Yuletide tutorial

Mijn kleine harige assistent wilde ook graag helpen met de fotografie, natuurlijk wilde ze dat. Ik denk dat ze haar geluk niet op kon toen de deken zo prachtig neergelegd werd, waardoor zij een perfect hardvuur plekje kreeg. Ik maak er altijd een heel ding van dat het haardvuur niet aan mag tot de Herfst er echt is, maar ik hou er stiekem toch van dat ik deze gezellige warme vlammetjes op een saaie middag in September al kon aansteken. Vertel het maar niet aan J. Sprekend over die man van mij: ik kan hem bedanken voor het geprinte patroon en het vel waarop je kunt bijhouden bij welke toer je bent… Hij maakte ook dit: 

Deze Yuletide tekening is gemaakt door J. Ik vind t zo mooi ! Hij is slim en zo. 

Ik denk dat dit alles was wat ik voor nu wilde zeggen. Ik hoop dat je genoten hebt van deze kleine festiviteit! Dankjewel, zoals altijd, voor jullie enthousiasme en ondersteuning rondom mijn creatieve processen, ik waardeer het echt heel heel erg