Deze beanie wordt gehaakt in twee kleuren: de contrastkleur (CK) en de hoofdkleur (HK). Je kunt de beanie met elk gewenst materiaal en elke gewenste bijpassende haaknaald maken, voor elke hoofdomtrek. Je maakt de beanie in spiralen en stopt met meerderen wanneer de omtrek van de cirkel even groot is als de omtrek van het hoofd voor wie de beanie bedoeld is. Meet de omtrek van je doelpersoon op en meet af en toe de cirkel op om te kijken of die al groot genoeg is. Je kunt dit doen door de cirkel van rand tot rand op te meten en te vermenigvuldigen met 3.14, of door je meetlint langs de cirkel te leggen.

Spiraal Beanie - Bovenkant b

Eigenlijk is het principe van deze beanie vrij eenvoudig, je haakt in het rond, zonder de toer te sluiten, alleen maar halve stokjes. Ik vind het zelf prettig om een steekmarkeerder te plaatsen op de laatste steek van elke toer, zodat je weet wanneer je weer rond bent. Je wisselt van kleur door het halve stokje af te maken met de volgende kleur. Je haakt de ene kleur mee als je met de andere kleur bezig bent, zodat je niet 100 draadjes af hoeft te werken als je mutsje klaar is.  Je doet alle vermeerderingen in de contrastkleur.

 

Cirkel

Toer 1: Maak met CK een magische ring, 2 lossen, 9 halve stokjes in de ring. (10 steken)

Spiraal Beanie - Toer 1

Toer 2: 2 halve stokjes in elke steek. (20 steken).

Spiraal Beanie - Toer 2

Toer 3: *half stokje in de volgende steek, omslaan, door dezelfde steek lusje ophalen, met de HK door alle drie de lussen op de naald heen trekken. Sla met de hoofdkleur om de naald, steek in volgende steek in, haal een lusje op, maak het halve stokje af met de CK.* Herhaal van * tot *, je eindigt met de CK op de naald. Je hebt nu als het goed is om en om een half stokje met de HK en de twee met de CK.

Spiraal Beanie - Toer 3

Toer 4: *half stokje in volgende steek, omslaan, naald in dezelfde steek, lusje ophalen, maak vervolgens met de HK het halve stokje af. Met de HK maak je een half stokje in de volgende steek. Omslaan, insteken in volgende steek, lusje ophalen, halve stokje met CK afmaken.* Herhaal van * tot *. Je hebt nu 2 CK om 2 HK.

Spiraal Beanie - Toer 4

Toer 5: *half stokje in de volgende steek, omslaan, naald in dezelfde steek, lusje ophalen, dan met de HK het halve stokje afmaken. Half stokje in volgende 2 steken. Omslaan, naald in volgende steek, lusje ophalen, halve stokje afmaken met de CK.* Herhaal van * tot *. Je hebt nu 3 HK en 2 CK om en om.

Spiraal Beanie - Toer 5

Toer 6: *half stokje in volgende steek, omslaan, naald in dezelfde steek, lusje ophalen, dan met de HK het halve stokje afmaken. Half stokje in volgende 3 steken. Omslaan, naald in volgende steek, lusje ophalen, halve stokje afmaken met de CK.* Herhaal van * tot *. Je hebt nu 4 HK en 2 CK om en om.

Spiraal Beanie - Toer 6

Toer 7: *half stokje in volgende steek, omslaan, naald in dezelfde steek, lusje ophalen, dan met de HK het halve stokje afmaken. Half stokje in volgende 4 steken. Omslaan, naald in volgende steek, lusje ophalen, halve stokje afmaken met de CK.* Herhaal van * tot *. Je hebt nu 5 HK en 2 CK om en om. Voor het voorbeeld was de beanie zo groot genoeg, dus er zijn geen foto’s van de volgende toeren meer.

Spiraal Beanie - Toer 7

Toer 8: *half stokje in volgende steek, omslaan, naald in dezelfde steek, lusje ophalen, dan met de HK het halve stokje afmaken. Half stokje in volgende 5 steken. Omslaan, naald in volgende steek, lusje ophalen, halve stokje afmaken met de CK.* Herhaal van * tot *.

Toer 9: *half stokje in volgende steek, omslaan, naald in dezelfde steek, lusje ophalen, dan met de HK het halve stokje afmaken. Half stokje in volgende 6 steken. Omslaan, naald in volgende steek, lusje ophalen, halve stokje afmaken met de CK.* Herhaal van * tot *.

Toer 10: *half stokje in volgende steek, omslaan, naald in dezelfde steek, lusje ophalen, dan met de HK het halve stokje afmaken. Half stokje in volgende 7 steken. Omslaan, naald in volgende steek, lusje ophalen, halve stokje afmaken met de CK.* Herhaal van * tot *.

Je kunt vrij oneindig op deze manier doorgaan, je blijft meerderen met de CK.

Beanie boven

Lengte

Als je de gewenste omtrek hebt bereikt, maak je in elke CK een CK half stokje en in elke HK een HK half stokje. De kleurwisselingen doe je weer door het halve stokje af te maken met de volgende kleur. Dit blijf je herhalen totdat je de gewenste lengte hebt van je beanie.

Rand

De rand van deze beanie heb ik gemaakt met twee rijen vasten. Eén vaste in elke steek van de laatste toer. Eventueel kun je ervoor kiezen om een reliëfrandje te maken, of om een bredere rand te maken van meerdere kleuren, of om geen rand te maken.
Beanie rand

Laat je me zien hoe de beanie geworden is? Dan maak ik een galerijtje van de resultaten!