Skip to Content

Woolytoons Knuffeldekens

Woolytoons Knuffeldekens

Het boek Woolytoons Knuffeldekens haken van Tessa Riet-Ernst is uitgekomen in december 2017. In deze review schrijf ik op wat ik van het boek vind, deel ik foto’s van de drie knuffeldekens die ik zelf haakte in 2018 en geef ik jullie de link om het boek te kunnen kopen bij Bol.com. Dat is een affiliate link, wat betekent dat ik een klein bedragje krijg (3%-8% van de aankoopsom) over alles wat je koopt op Bol.com met de bestelling via die link. Het maakt dus niet uit of je het boek zelf koopt, of iets anders, als het maar via de link gebeurt. Alvast bedankt!

Eerste indruk

Het is een mooi afgewerkt boek, dat begint met een duidelijke beschrijving van de steken, voor beginners. De gebruikte steken zijn voor gevorderde haaksters allemaal een makkie! De patronen bestaan uit de opzetlus, lossen, halve vasten, vasten, halfstokjes, stokjes, dubbelstokjes, twee vasten in één steek, twee vasten minderen en twee halfstokjes in één steek. Dat is ‘t!

Daarna volgen een aantal tips over het haken met pluizig garen. Niet overbodig, want dat is eigenlijk het lastigste aan deze patronen. Ik heb bij de deken en bij de losse onderdelen steeds heel veel gewerkt met steekmarkeerders: als ik de steken niet kon zien of voelen, kon ik dan op de steekmarkeerders vertrouwen om te weten wat m’n eerste of laatste steek was, of waar ik moest meerderen. Ik zag later de tip van iemand om met pluizig garen boven een lichtbak te werken: dan zie je de gaatjes van je steken. Ook wel slim!

Patronen

Daarna word je voorgesteld aan alle mooie dieren! Dat zijn er maarliefst 11 in dit boek: Emma Eend, Emily Eenhoorn, Abel Aap, Dorus Draak, Suzi Schaap, Mila Muis, Belle Beer, Kaatje Konijn, Owen Olifant, Veerle Varken en Pedro Pinguin.

Voor alle 11 dieren haak je een knuffelhoofdje, met armpjes of vleugeltjes aan een nekje vast, en dat nekje zit middenin een gehaakt pluizig dekentje met een rand met veel structuur. Je haakt de knuffels met Scheepjes garen in verschillende types. Een aantal van die types is ook via Bol verkrijgbaar!!  De dieren hebben allemaal een naam gekregen en er staan schattige verhaaltjes of quotes bij. Ook staat er een aantal foto’s van kinderen met de knuffeldekens in het boek, waardoor het heel lieflijk wordt! De patronen zijn duidelijk en volledig beschreven, maar er zitten van de lastige stukjes ook patroontekeningen bij.

Aan de slag

Ik heb zelf 3 dieren uit het boek gemaakt: ik begon met een paarse Abel Aap op verzoek van mijn oudste dochter, gevolgd door een Dorus Draak voor de middelste en een Owen Olifant voor onze, toen nog, buikbaby.

Abel is relatief makkelijker dan Dorus, dus het was een goede volgorde.

Door eerst de deken te haken kun je wennen aan het pluisgaren. Ik ben normaal niet zo van de glittergarens, maar vond ze in de rand van de deken wel echt een toevoeging, daardoor krijgt de deken wat structuur, waardoor je er lekker aan kunt friemelen.

Met de bek van Dorus draak heb ik flink lopen stoeien, en uiteindelijk heb ik ‘m “verkeerdom” gemonteerd. Maar zo is ie ook wel leuk, toch?

Bij Owen Olifant heb ik de slurf langer gemaakt en kleine oogjes gehaakt in plaats van veiligheidsoogjes gebruikt. Dat voelde voor een hele kleine baby toch wat zachter en liever dan die harde plastic dingen!

Conclusie

Al met al ben ik heel tevreden over het boek. Er is een tweede deel en mocht ik die in handen krijgen, dan schrijf ik daar ook graag een review over ;)! Ik vind het een heel origineel idee, zo’n knuffeldeken en de meiden zijn ook blij met hun aanwinsten. Het zijn wel behoorlijk grote knuffels, dus of ze ook voor de allerkleinsten handig zijn, dat weet ik niet zo…

>>> KOOP HIER HET BOEK <<<

Van welk boek wil jij graag een review zien? Laat het me weten via Instagram @eenmooigebaar of via Facebook 🙂

Delen is lief!