Skip to Content

Winter Poncho

Winter Poncho

Morale Fiber komt weer met een prachtig gratis haakpatroon: een winter poncho met lekker dik garen. Het oorspronkelijke Engelstalige bericht vind je via deze link.

Zoals wel vaker gebeurt, kom ik bijna precies op de 5e verjaardag van een oud patroon terug om het patroon te herschrijven. Vijf jaar geleden schreef ik in Januari het Boho Fringe Poncho als mijn tiende betaalde patroon. Vandaag wil ik hetzelfde ontwerp beter en GRATIS aanbieden aan jullie!

Je kunt het geüpdate patroon als PDF kopen, of doorscrollen voor het gratis patroon.


Ik vind het leuk om mijn patronen te herschrijven, om er zeker van te zijn dat ze echt helemaal toppie zijn. Deze constante taak van groeien en verbeteren heb ik hoog in het vaandel staan als patroonontwerper. Soms kan ik meer technische hulp bieden – foto-tutorial waren écht een MUST bij dit patroon – en soms denk ik dat de vorm en inhoud van een patroon gewoon beter kunnen. De Rhiannon Col is ook zo’n project dat begon als koop-PDF en wat nu als gratis patroon beschikbaar is.

In dit geval had zo ongeveer elk onderdeel van het patroon aandacht nodig 😉 Zelfs de naam! Ik vond de Boho Fringe naam best leuk, maar de naam paste niet goed bij de poncho. Het is gemaakt van heel dik garen en zit lekker dicht om je schouders heen. Deze kwaliteiten passen beter bij de winter dan bij boho, dus de nieuwe naam is Winter Poncho geworden!

Het is een prachtig project om restjes super bulky garen mee op te maken (zie de notities voor garensuggesties), en je gebruikt een grote haaknaald dus het gaat snel. En hij is lekker waaaarm 

Winter Poncho Haakpatroon

Materialen

7 bollen Bernat Roving (#5 gewicht garen, 100 gram / 110 meter, 80% acrl/20% wol) – alle eenkleurige voorbeelden zijn gemaakt met dit garen, maar de veelkleurige voorbeelden zijn gemaakt met een mix van bulky en super bulky restjes garen!
9.00 mm haaknaald en 11,5 mm haaknaald
Stopnaald
Schaar

Technieken

Lossen, dubbele losse, stokje, halve vaste, reliëfstokje-voor en reliëfstokje-achter

Afmetingen (ongeveer): 101 cm rondom bovenin, 137 cm rondom onderaan, 46 cm lang (franje niet meegeteld)

 

Spanning

4 steken en 3 toeren = 5 centimeter in afwisselend reliëfstokje-voor en reliëfstokje-achter met de 9 mm haaknaald en 3 steken & 3 toeren = 5 cm in afwisselend reliëfstokje-voor en reliéfstokje-achter met 11,5 mm haaknaald.

De 2-lossen aan het begin van elke toer tellen niet als eerste steek van de toer. Als je de toer sluit met een halve vaste, sla je de 2-lossen helemaal over en sluit je in heteerste reliëfstokje-voor van de toer.

Ik heb Bernat Roving aanbevolen voor dit project. Dat is een #5 gewicht garen, maar zit ongeveer tussen bulky en super bulky garen in. Sommige van mijn Winter Poncho’s hebben #5 en #6 garen gemixt, en dat werkt eigenlijk prima, maar check wel je spanning als je garens vervangt. 

De Winter Poncho sluit met een touwtje bovenin, maar de rest van de vorm wordt bepaald door de haaknaaldmaat en je hebt hetzelfde stekenaantal in elke toer. Als je meer breedte nodig hebt, meerder dan in tweetalen in toer 10 om de poncho groter te maken. 

Je kunt twee types franje maken in dit patroon: de dubbele losse techniek zoals in het oorspronkelijke ontwerp, of een normale franje (die ik tegenwoordig leuker vind) – beide tutorials zitten in dit patroon. 

Hoe haak je een Winter Poncho ?

Begin met de 9 mm haaknaald, zet met de dubbele losse techniek 80 steken op. Halve vaste in eerste steek om ring te maken, let op dat je niet draait.

Toer 1: 2 lossen, stokje in dezelfde steek. (Stokje in volgende steek) 79 keer. Halve vaste in eerste stokje om toer te sluiten – [80 steken]

Toer 2: 2 lossen, reliëfstokje-voor om eerste stokje van vorige toer, reliëfstokje-achter in volgende stokje. (Reliëfstokje-voor, reliëfstokje-achter) 39 keer. Halve vaste in eerste reliëfstokje-voor om toer te sluiten [80 steken]

Toer 3: 2 lossen, reliëfstokje-voor om het eerste reliëfstokje-voor van de laatste toer, reliëfstokje-achter om volgende reliëfstokje-achter. (Reliëfstokje-voor om volgende steek, reliëfstokje-achter om volgende steek) 39 keer, halve vaste in eerste reliëfstokje-voor van de toer.

Toer 4-10: Herhaal toer 3.

Wissel naar een 11,5 mm haaknaald.

Toer 11-27: Herhaal toer 3.

Hecht af.

Dubbele Losse touwtje voor de winter poncho

Maak een dubbele losse ketting van ongeveer 150 centimeter (ongeveer 120 stokjes) met je hoofdgaren. Knip af en hecht af. Weef dit koord door de eerste toer reliëfsteken aan de bovenkant van de poncho. Ga onder elk reliëfstokje-voor door en boven elk reliëfstokje-achter langs. Werk de draadjes weg met franjes, een tassel, pompon of wat je leuk lijkt!

Voor de dubbele losse techniek klik je hier.

Dubbele losse franjes voor de winter poncho

De dubbele losse techniek franjes geven een dikkere franje dan de “normale” franje. Deze franje gebruikte ik voor de oorspronkelijke ontwerpen. Als je wat dunnere franje wilt, kijk dan bij de instructies voor traditionele franje. 

Gebruik de 9mm haaknaald, zet 25-45 dubbele lossen (of ongeveer 25-50 cm) op, afhankelijk van hoe lang je je franjes wilt. Knip af en hecht af. Maak nog 19 van dit soort dubbele losse kettingen van ongeveer dezelfde lengte.

Als je 20 koorden hebt, werk je alle draadjes weg als je een hele nette finish wilt. Je kunt de uiteindjes ook laten hangen voor een wat natuurlijke franje.

Als je het wegwerken van de draadjes overleeft hebt, is de volgende stap het dubbelvouwen van de koorden zodat de uiteindjes samen zijn en er een lus in het midden zit. Duw die loop door de bovenkant van een reliëfstokje-voor (NIET door de stam heen) in toer 27 (aan het grotere uiteinde van de poncho).

Steek de uiteinden van het koord door de lus en trek ze stevig aan.

Herhaal met alle andere 19 koorden, doe ze om en om, zodat er één reliëfstokje-voor mét franje is en eentje zonder.

Werk alle draadjes weg.

Traditionele franje voor een winter poncho

Voor een traditionele franje pak je een boek of een stuk karton van ongeveer 15 cm breed. Gebruik het garen van je keuze, wikkel het ongeveer 80 keer om het boek heen en knip dan één kant door. Dan heb je een bundel touwtjes van ongeveer 30 centimeter lang.

Doe je touwtjes dubbel en gebruik de lus die je zo maakt om de uiteindjes doorheen te trekken, door elke steek langs de onderrand van de poncho.

Als je klaar bent met je Winter Poncho, zorg er dan voor dat alle draadjes zijn weggewerkt voor je lekker de kou in gaat!

Ik denk dat het gezegde zo gaat: “Maak nieuwe patronen, maar behoudt de oude: de ene is zilver, de ander is goud!” Of zoiets ongeveer 

-MF

Delen is lief!

Reliƫfsteken tutorial | Een Mooi Gebaar

Friday 13th of January 2023

[…] patronen. De foto’s voor deze uitleg zijn gehaald van de de uitleg en het patroon van Winter Poncho patroon, aangezien het gebruik van een dikkere draad goed uitkomt tijdens de […]