Skip to Content

Stofslierten

Pixie Belt tutorial serie: Stofslierten

Regina Weiss maakt onder haar artiestennaam Morale Fiber prachtige haakpatronen, waaronder deze pixie belt tutorial serie – alles daarover lees je hier. 

Het haakgedeelte van de pixie belt is nu klaar, dus we gaan een heel *bevredigend* stuk van het project doen: slierten stof toevoegen. Waarom dat zo bevredigend is? Nou, omdat je dingen kapot mag trekken. Scheur scheur scheur!

Dit zijn de stofjes die ik gekozen had tijdens het materialen uitzoeken – een paar kringloop zijde tshirts en wat zacht rayon jersey waaruit de voering van één van de shirt bestond. Ik gebruik mijn schaar om grote stukken uit te knippen, en als ik dan eenmaal één groot stuk heb ga ik scheuren!

Ik gebruik mijn stofschaar en knip kleine stukjes in aan de rand van de stof.

….Dan pak ik een stukje en scheur ik rechtdoor. SCHEEEUURRRR!

Dat is eigenlijk alles. Ik blijf scheuren tot ik een mooie stapel stroken heb. Het is heel normaal dat je veel losse draadjes hebt bij het scheuren, dat geeft niks.

Hier heb ik een mooi stapeltje zijde stroken. Ze hebben allemaal een andere maat, omdat ik kleding recycle, dus het zijn geen precieze rechte stukken qua formaat of vorm. Daar kom ik later op terug.

Ik wilde ook deze jersey knit voering van hetzelfde shirt gebruiken. Je kunt knit niet echt scheuren (of stretch velvet, nog zo’n favoriet stofje van mij voor deze projecten) dus ik heb een roterend mes gebruikt om lange stroken te snijden.

Gooi ze erbij op de stapel!

Ik heb ook deze gouden zijde stof toegevoegd – ik dacht dat die wat meer diepte aan het kleurenschema zou geven. Scheuren maarrrr!

Okay, nu hebben we een redelijk goede stapel. Het is niet al het materiaal wat ik verzameld had, maar ik kan altijd nog meer bijscheuren. Het is nu tijd om de stroken aan de riem te maken. Ik moet eerst nog even een touwtje aan één van beide zijdes van mijn riem maken – ik gebruik daar netted ribbon garen voor. Eén goede lengte, dubbel gevouwen, en dan een lusje maken door het uiteinde van de riem, even aantrekken. De structuur van dit netted ribbon garen kan gemakkelijk over knoopjes of andere elementen heen getrokken worden, waardoor je meer stevigheid krijgt en veel flexibiliteit hebt over hoe je ‘m om wilt knopen.

Nu gaan we de stofstroken aan de riem maken. Ik leg al mijns troken neer – ik wil een bustle-style maken dus ik wil de langste stroken in het midden van de achterkant gebruiken en de korteren bij de voorkanten. Ik leg ze neer op goede volgorde – groot, midden, klein. Dan pak ik elke strook en vouw ‘m dubbel.

Ik gebruik een redelijk grote maat haaknaald en trek het lusje door het lusje van de riem. Je kunt ‘m ook door de steken heen trekken. FrEeForm tenslotte!

Trek de uiteinde door het lusje van de stofstrook en trek aan om de stroken te maken. Doe dit helemaal langs de riem, of overal waar je stof wilt. Ik doe dit alleen aan de buitenste lusjes van de riem.

Als alle lusjes aan de onderkant van de riem een stofstrook hebben, keer ik de riem om en werk ik een tijdje vanaf de achterkant, en maak ik de stofstroken in de middelste laag lusjes vast.

Je kunt dit eigenlijk niet echt fout doen. Je kunt alle stroken van de voorkant vastmaken, of allemaal van de achterkant… Je kunt één aage doen of zoveel lagen dat je het gehaakte stuk lusjes niet meer ziet. Dat laatste wil ik bij deze riem bereiken!

Dus ik zet mijn strookjes eigenlijk op alle manieren die passen vast.

Keer ‘m dan om en voeg dan aan de bovenrand van de lusjes ook stroken toe aan de goede kant!

Hm, nog iets meer… Ik heb een klein bolletje sikly eyelash garen gebruikt.

Dat ziet er beter uit. Nu ben ik klaar. Ik ben super blij met de manier waarop ik dit creatieve proces met jullie heb kunnen delen. Er volgt nog een deel: de Samenvatting. Kijk daar ook eens naar en vergeet me niet te laten zien wat jij zelf gemaakt hebt met deze tutorial serie!

“Mulberry” zit vol met stroken gesneden stretch velveteen. Die heeft trouwens ook een tof paddenstoelen tasje, waar je hier het gratis haakpatroon voor vindt. 

“Shepherd’s Purse” heeft alleen maar gescheurde katoenstrookjes, zoals gaas en muslin.

Bij Nightshade heb ik dat netted rib garen weer gebruikt, uitgetrokken en wel.

-MF


De links naar alle stukken van deze serie vind je hier:

Delen is lief!