Skip to Content

Franjes, schelpen en schubben

Franjes, schelpen en schubben

Morale Fiber heeft een prachtige serie tutorials geschreven om zelf Pixie Belts te leren maken: leuke riemen met daaraan tasjes, repen stof en versieringen. Op de introductiepagina van de Pixie Belts lees je alles over deze gave riemen én vind je de links naar de overige delen van deze tutorial.

Enkele textuur technieken die ik graag gebruik bij het maken van pixie belts zijn franjes, draaiers, schelpjes en krokodillen steken – en op deze pagina kun jij ook leren hoe je ze moet maken, om een beetje extra dimensie aan je Pixie Belt toe te voegen!

Franjes: 

De basistechniek voor het maken van franjes en rond draaiende twirls is het maken van een toer steken die véél langer is dat de toer waarin je haakt – dit doe je door 2-4 (of zelfs meer) steken in elke steek te haken. Om een oefen franje te maken, haak je een kleine hoeveelheid lossen en haak je 3 stokjes in elke losse.

De extra lengte door de grotere hoeveelheid steken zorgt ervoor dat het “stofje” wil gaan draaien, je ziet dat er een franje ontstaat waar de toer platgehouden wordt, zoals het is als je zoveel steken in een plat stuk haakt.

Als je meerdere steken in een lang, dun stuk haakwerk maakt, zoals in een lossenketting, dan kun je nog veel meer doen – als je het stuk draait, zorgen de extra steken ervoor dat de lossenketting een spiraal vormt, waardoor je een kurkentrekker effect krijgt.

Ik vind het leuk om kurketrekkerdraadjes aan het eind van gehaakte koorden te maken om een leuk detail te creëren en je krijgt hele gevarieerde resultaten als je de hoogte van de steken steeds varieert of als je meerdere toeren maakt.

De website 1DogWoof maakte deze prachtige foto

Van links naar rechts, eerste rij: 2 vasten in elke losse, 3 vasten in elke losse, 4 vasten in elke losse
Van links naar rechts, tweede rij: 2 halfstokjes in elke losse, 3 halfstokjes in elke losse, 4 halfstokjes in elke losse
Van links naar rechts, derde rij: 2 stokjes in elke losse, 3 stokjes in elke losse, 4 stokjes in elke losse

 Mijn ketting mocht spiraalvormig worden, maar je kunt ‘m ook plat leggen. 

De uiteindelijke franje ligt plat op bovenstaande foto, zonder draaiingen.

Door te wisselen in de stekenhoogte en in het aantal steken, krijg je variatie in je kurketrekker/franjes vormen. Die afwisseling maakt het rokje aantrekkelijk!

Schelpen

Nu we het toch hebben over het variëren met stekenhoogtes: schelpen zijn ook een mooie decoratie die ik gebruik bij het haken van Pixie Belts. Schelpen (ook wel scallops of fans genoemd) zijn een stekenpatroon waarbij je steeds iets hogere steken gebruikt, waardoor je een rond golfeffect krijgt in een toer. Er zijn HONDERDEN verschillende manieren om schelpjes te maken, allemaal met nét een andere uitstraling. De basisstrategie is om met een lage steek te beginnen (zoals een vaste) en dan steeds een iets hogere steek te haken…

 Je ziet hier een 1-losse bocht (telt als eerste vaste), dan een halfstokje, stokje, dubbelstokje, steeds in één losse gehaakt……..en dan het omgekeerde om weer steeds lager te worden. 

Nu is de volgorde 1 losse (vaste), halfstokje, stokje, dubbelstokje, stokje, halfstokje, vaste.

Je kunt dit netjes over de steken verdelen, zoals boven….

…of allemaal in één steek doen om een duidelijker gedefinieerde ronde vorm te krijgen. De schelp hierboven begint met een halve vaste om de schelp vast te zetten, slaat dan een steek over en dan halfstokje, 2 stokjes, halfstokje allemaal in de voglende steek. Steek overslaan, zet dan de andere kant vast met een vaste.

Krokodillen steek

Eén van mijn favoriete steken: de schub! Hij heet ook wel de krokodillensteek. Je gebruikt een basislaag (2 stokjes, 1 losse, stokje, 1 losse), sla één of twee steken overtussen de wisselende enkele en dubbele stokjes. Hier is een tekening voor hoe dat eruit kan zien (de “T”-vorm is een stokje, het ovaaltje is een losse).

Een voorbeeld van zo’n basislaag voor de krokodillensteek.

Nu haak je een tweede laag, waarbij je 5 stokjes in de zijkant van het rechterstokje van een 2stokjesgroep haakt, dan haak je 1 losse en dan werk je nog 5 stokjes in de stam aan de andere kant van de 2stokjes. Zet de schub vast door een halve vaste te haken in het enkele stokje. An example of the base layer of the croc stitch pattern, borrowed from an earlier tutorial.

Er zijn verschillende manieren om de krokodillensteek te haken, zoawel in toeren als in de rondte en er zijn veel videos voor de techniek. Mocht je meer willen maken met deze techniek, kijk dan zeker naar de volgende patronen: Disclaimer: het zijn Engelstalige kooppatronen. Ik ben met Morale Fiber in overleg over het vertalen naar het Nederlands van enkele patronen. 

Feather & Scale Halter

Sylphie Hat

Mermaid Mitts & Sandals

Cecilia Skirt Belt

Hier zijn een paar voorbeelden van deze technieken in rokjes die ik in het verleden gemaakt heb:

“Kelp” had een dichte bovenkant van hand-geverfd hand-gesponnen garen en wat random variërende stekenhoogtes, waardoor het een beetje een golvend waterplant effect krijgt.

“Hemlock” heeft de krokodillensteek langs de bovenste helft van de riem, met gescheurde zijde stukken stof door de 1-lossen aan de puntjes van de schubben.

Schelpjes zitten over de onderkant van de “Shepherd’s Purse”, vlak voor het net-stuk, gemaakt van dik witte truien garen.

Ik ga deze twee kleine oefenstukjes nu vastmaken aan de pixie basisriem van de vorige turorial. We gaan gauw verder met zakjes!

Linklijst Pixie Belt

 

Delen is lief!

Frouwke

Sunday 28th of June 2020

Prachtig wat ziet dit er allemaal schitterend uit

Iris van Meer

Monday 29th of June 2020

Wat lief Frouwke! Ik vind het ook erg gaaf.. Ga je een heuptasje maken?