Geluk kun je delen!

Dat is de slogan van de organisatie Moeders voor Moeders, die al jaren urine verzamelen van zwangere vrouwen. Uit die urine kan namelijk een stofje worden gehaald wat kan worden gebruikt om stellen die vermindert vruchtbaar zijn een kans te geven om toch een kindje te krijgen.

Meedoen is heel eenvoudig: je kunt je hier aanmelden tot de 11e week van je zwangerschap (gerekend vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie) en je kunt vanaf de 6e tot en met de 16e week van je zwangerschap meedoen. Het enige wat je hoeft te doen is met een soort maatbeker je urine opvangen en dit overschenken in een fles. Aan het eind van de dag pak je een nieuwe fles. Al het materiaal wordt door Moeders voor Moeders geleverd door een vrijwilliger, die een avond met je komt praten om alle dingen door te nemen. De flessen worden elke week op een met jou afgesproken tijdstip opgehaald. Er staat geen reclame o.i.d. op de flessen of op het busje wat ze op komt halen, dus niemand hoeft al te weten dat je zwanger bent.

Wij vonden het proberen-zwanger-te-worden soms best een zenuwachtige tijd en kunnen ons gelukkig moeilijk voorstellen hoe het is om jarenlang te strijden voor een kinderwens. Het was zo’n kleine moeite tijdens de zwangerschap om de urine op te vangen, dat ik iedereen kan aanraden om hetzelfde te doen. Het is een fijn idee dat het kleine minimensje in je buik al voor veel geluk bij anderen kan zorgen, voordat hij/zij geboren is, toch?