De Bluebill, een prachtige vogel, heeft haar nest gemaakt op de knie van de maagd Ilmatar. Het eerste vierkant van deze CAL heet Ilmatar, meer informatie daarover vind je hier. In de Kalevala mythologie, heeft de Bluebill zes gouden eieren en één ijzeren ei in het nest gelegd. De eieren brandden toen ze uitkwamen de maagd in haar voeten en toen Ilmatar daardoor haar knie bewoog, vielen de eieren uit het nest, waarbij ze braken. De splinters van de eierschalen maakten toen de wereld: hemel en aarde, de zon, de maan en de sterren. 

Alle credits voor dit patroon behoren toe aan  Taina Tauschi. Zij ontwierp en maakte het patroon. Het patroon kun je hier vinden. Er zijn problemen met met openen van patronen via mobiele telefoons. Als je via je mobiel kijkt, ga dan eerst naar deze website en scroll naar het vierkant dat je wilt maken. Klik daar op “English and other languages”. Scroll tot je ergens een lijstje talen ziet, waaronder Nederlands. Klik op Nederlands en begin met haken!

Dit voelt wellicht allemaal wat omslachtig, maar vanwege copyright kan en mag ik de patronen hier niet direct delen. Bovendien staan er gave foto-opdrachten op de Arteeni site die je niet mag missen!

Dit vierkant bestaat uit 10 toeren. In de eerste twee toeren maak je 7 eieren, waarvan je er in de derde toer 6 aan elkaar haakt. In de vierde toer ga je door met het maken van het nest. In toer 5 geef je het nest een accentrandje, in toer 6 begin je met het vierkant maken van de granny. De laatste drie toeren geven het vierkant nog wat body. Tot slot naai je het middelste ei in het nest.

Het patroon maakt gebruik van allerlei steken, waaronder een V-steek, X-steek en een Y-steek. In bovenstaande foto zie je in de hoek een omgekeerde Y en twee X-en. En naast de hoeken zie je V-steken. Gaaf he? Het is een vrij duidelijk patroon, maar als je het toch niet makkelijk kunt volgen, is hier de videotutorial:

Het tweede deel:

Het derde deel:

Het derde vierkant van deze Kalevala CAL van Arteeni.fi heet Maailman Synty en vind je hier.

Stuur je me een foto van jouw Sotkan Pesa/Bluebills nest? Dan maak ik een gallerijtje aan op Facebook!

Volg mij voor meer gave haakpatronen!

Reacties zijn gesloten.

Kalevala CAL – 2. Sotkan Pesa