Skip to Content

Zonnestraal

Zonnestraal

De eerste granny square van de Garden State Afghan van JulieYeagerDesigns heet ‘Sunburst’, of ‘Zonnestraal’. Het is een grote granny van 30 bij 30 centimeter als je hem met het voorgeschreven materiaal maakt. De granny bestaat uit 12 toeren. Je maakt in totaal vier van deze vierkanten, in verschillende kleurencombinaties. Van deze granny heb ik, bij wijze van proef, een videotutorial gemaakt, die vind je hier. De afkortingen die gebruikt zijn staan beschreven in de algemene instructies.

Sunburst

De allereerste keer dat ik een video opgenomen heb van een haakproject. Het geschreven patroon vind je hier en de algemene instructies staan hier beschreven. Het kan goed zijn dat de video onduidelijk is of dat er fouten in zitten, sorry daarvoor. Laat je me weten wat ik kan verbeteren? Veel haakplezier!

Instructies

Toer 1: maak met kleur E (A, B, C) 4 lossen en halve vaste in de eerste losse om een ring te maken. (Je kunt er ook voor kiezen om een magische ring te maken, maak dan één vaste in de magische ring, daarna de BC2stk in de vaste!) BC2stk, (1 losse, Cl2) x 7 in de ring. (Trek de magische ring dicht als je daar gebruik van hebt gemaakt). 1 losse, halve vaste bovenin the bovenkant van de BC2stk. Hecht af. Je hebt nu 8 clusters van 2 stokjes, gescheiden door 8 lossenruimtes.

Toer 2: hecht met kleur B (C, D, E) aan in één van de lossenruimtes met een halve vaste. (BC2stk, 1 losse, CL2) in dezelfde ruimte, 1 losse. (Cl2, 1 losse) x 2 in elke lossenruimte. Halve vaste bovenop de eerste BC2stk. (16 Cl2, 16 lossenruimtes).

Toer 3: halve vaste naar de dichtsbijzijnde lossenruimte. (BC2stk, 1 losse, CL2) in dezelfde ruimte, 1 losse. [(Cl2, 1 losse) in de volgende lossenruimte, (Cl2, 1 losse) x 2 in de volgende lossenruimte] x 7. (Cl2, 1 losse) in de volgende lossenruimte. Halve vaste bovenop de BC2stk. Je maakt hier dus om en om 2 CL2 in een lossenruimte en 1 CL2 in een lossenruimte. (24 Cl2, 24 lossenruimtes).

Toer 4: halve vaste naar de dichstbijzijnde lossenruimte. (BC2stk, 1 losse, CL2) in dezelfde ruimte, 1 losse. [(Cl2, 1 losse) in de volgende 2 lossenruimtes, (CL2, 1 losse) x 2 in de volgende lossenruimte] x 7 (CL2, 1 losse) in de volgende 2 lossenruimtes. Halve vaste bovenop de BC2stk. Je hebt hier dus elke derde lossenruimte twee clusters gemaakt en in de overige lossenruimtes 1 cluster. Hecht af. (32 CL2, 32 lossenruimtes).

Zonnestraal - Toer 4

Toer 5: hecht kleur D (E, A, B) aan met een halve vaste in een lossenruimte. 3 lossen (R.stk om de bovenkant van de volgende CL2, stokje in volgende lossenruimte) x 31, R.stk om de bovenkant van de volgende CL2, halve vaste in de derde lossen van de drie beginlossen. (64 stokjes).

Toer 6: 1 losse, vaste in dezelfde steek, vaste in de volgende steek. (Dbstk4cl in de ruimte tussen twee cluster2’s onder toer 5, in toer 4, waarbij je één steek van toer 5 overslaat, vaste in de volgende drie steken) x 16, waarbij je de laatste 2 steken overslaat. Halve vaste in de eerste vaste van de ronde. Hecht af. (16 Dbstk4cl, 48 vasten). Duw de clusters naar voren als dat nodig is. Als je kijkt naar de laatste rij van de vorige kleur zit er dus om en om in de lossenruimte een Dbstk4cl.

Toer 7: hecht de hoofdkleur aan met een halve vaste in een willekeurige vaste van de vorige ronde. Vaste in dezelfde steek. (Vaste in de volgende 7 steken, 2 vasten in de volgende steek) x 8, sla de laatste 2 steken hiervan over bij de achtste herhaling. Halve vaste in de eerste vaste van de ronde (72 vasten).

Toer 8: 5 lossen (telt als dubbel stokje en 1 losse), dbstk in dezelfde steek, (stokje in de volgende 2 steken, half stokje in de volgende 3 steken, vaste in de volgende 7 steken, half stokje in de volgende 3 steken, stokje in de volgende 2 steken (dubbel stokje, 1 losse, dubbel stokje) in de volgende steek voor de hoek) x 4, laatste drie steken overslaan hiervan bij de vierde herhaling, halve vaste in de vierde beginlosse. (80 steken).

Toer 9: halve vaste naar de dichtsbijzijnde lossenruimte. (4 lossen, 1 dubbel stokje, 1 losse, 2 dubbele stokjes) in dezelfde ruimte. (Dubbel stokje in de volgende steek, stokje in de volgende 2 steken, half stokje in de volgende 3 steken, vaste in de volgende 7 steken, half stokje in de volgende 3 steken, stokje in de volgende 2 steken, dubbel stokje in de volgende steek (2 dubbele stokjes, 1 losse, 2 dubbele stokjes) in de lossenruimte voor de hoek) x 4, laatste 5 steken hiervan overslaan. Halve vaste bovenin de  lossen van het begin. (96 steken).

Toer 9

Toer 10-12: Halve vaste naar dichstbijzijnde lossenruimte. (3 lossen, 1 stokje, 1 losse, 2 stokjes) in dezelfde ruimte. 1 stokje in elke steek het vierkantje rond, met (2 stokjes, 1 losse, 2 stokjes) in elke hoek. Halve vaste naar de derde van de beginlossen. Hecht af na ronde 12. (112 steken, 128 steken, 144 steken).

Zonnestraal Granny - Kleurencombinatie 1

Van deze granny maak je er vier voor in de deken, telkens met een andere kleurencombinatie.


Laat je me weten of de granny gelukt is? Als je me hier of op Facebook een foto stuurt, zal ik ‘m hieronder bij t galerijtje plaatsen. Tot volgende week!

Truus van Tussenbroek

Saturday 9th of April 2016

Hallo Iris,

Bedankt voor je vertaling, was gisteren lid geworden maar je hebt het voor ons weer lekker gemakkelijk gemaakt.

Groet,Truus

Iris

Saturday 9th of April 2016

Beste Truus,

Bedankt voor je reactie! Lukt het een beetje met het haken? Veel plezier ermee! Ik ga vast beginnen aan de uitleg voor week 3...

Groetjes,

Iris