Skip to Content

Prachtige Bloem

Prachtige Bloem

Gratis Haakpatroon Granny Square met Bloem

Deze granny square heet ‘Amazing Flower’, of ‘Prachtige Bloem’. Het is de tweede granny van week 3 en de vijfde granny van de deken. Het is een middelgrote en vrij ingewikkelde granny van 20 bij 20 centimeter als je hem met het voorgeschreven materiaal maakt. De granny bestaat uit 8 toeren en 4 kleuren. Je maakt in totaal vier van deze vierkanten, in verschillende kleurencombinaties.
Originele Prachtige Bloem
In week 1 maakte we de Zonnestraal granny, in week 2 de Loopy en het Kleine Madeliefje. Nu is week 3 aangebroken met de Ster en deze Prachtige Bloem. Veel haakplezier!

Videotutorial voor de Prachtige Bloem Granny

Speciale steken

Reliëfstokje: sla de draad om de naald en doe de naald vanaf de voorkant van het werk van rechts naar links OM de steek van de vorige toer, sla een draad om de naald, haal een lusje op en maak je stokje op normale wijze af.
Reliëf dubbelstokje: sla de draad twee keer om de naald en doe de naald vanaf de voorkant van het werk van rechts naar links OM de steek van de vorige toer, sla een draad om de naald, haal een lusje op en maak je dubbelestokje op normale wijze af.
Reliëfvaste: doe de naald vanaf de voorkant van het werk van rechts naar links OM de steek van de vorige toer, sla een draad om de naald, haal een lusje op en maak je vaste op normale wijze af.
V-groepje: (2 halve stokjes, 1 losse, 2 halve stokjes) in dezelfde steek/ruimte.
CL3: (stokje, laatste stap niet afmaken) x 3, dan door alle vier de lussen halen.
Prachtige Bloem - Allemaal

Instructies

Toer 1: Maak met kleur E (A, B, C) 4 lossen en maak een halve vaste in de eerste losse om een ring te maken. 3 lossen, 11 stokjes in de ring, halve vaste in de derde beginlosse. Hecht af. (12 stokjes).  
Prachtige Bloem - Toer 1
Toer 2: Hecht kleur A (B, C, D) aan met een halve vaste om een stokje van de vorige toer. 5 lossen (telt als stokje en 2 lossen). (Reliëfstokje om het volgende stokje, 2 lossen) x 11. Halve vaste op derde beginlosse. Hecht af. (12 reliëfstokjes, 12 2-lossenruimtes).


Toer 3: Hecht kleur D (E, A, B) aan met een halve vaste in een willekeurige 2-lossenruimte. 3 lossen, 2 stokjes in dezelfde ruimte. (3 stokjes in de volgende ruimte) x 11. Halve vaste in derde beginlosse. Hecht af. (36 stokjes).


Toer 4: Hecht opnieuw kleur A (B, C, D) aan met een halve vaste in het tweede stokje van een willekeurige 3-stokjesgroep van de vorige toer en haak 3 lossen. Stokje in volgende steek, (relïefdubbelstokje om het reliëfstokje van toer 2, stokje in de volgende 3 steken van toer 3) x 11. Reliëfdubbelstokje om het laatste reliëfstokje van toer 2, stokje in volgende steek. Halve vaste bovenop derde beginlosse. Hecht af. (36 stokjes, 12 reliëfdubbelstokjes).


Toer 5: Hecht opnieuw kleur D (E, A, B) aan met een halve vaste om het eerste stokje van een 3-stokjesgroep van Toer 3. 3 lossen, reliëfdubbelstokje om dezelfde steek. (2 reliëfdubbelstokjes om het volgende stokje van ronde 3, (reliëfdubblestokje, reliëfstokje) om het volgende stokje van ronde 3, (reliëfstokje, reliëfdubbelstokje) om het volgende stokje van toer 3) x 12, laatste 2 steken overslaan. Halve vaste bovenop derde beginlossen. Hecht af. (72 steken).


Toer 6: (Alle steken van deze toer gaan in toer 4). Hecht de hoofdkleur aan met een halve vaste in een willekeurig reliëfdubbelstokje van ronde 4. (3 lossen, 1 stokje, 1 losse, 2 stokjes) in dezelfde steek. (Stokje in de volgende steek, half stokje in de volgende 2 steken, vaste in de volgende 5 steken, half stokje in de volgende 2 steken, stokje in de volgende steek, (2 stokjes, 1 losse, 2 stokjes) in de volgende steek voor de hoek) x 4, waarbij je de laatste hoek overslaat. Halve vast aan de bovenkant van de 3e beginlosse. (64 steken).


Toer 7 & 8: 3 lossen, stokje in elke steek, met (2 stokjes, 1 losse, 2 stokjes) voor de hoeken. Halve vaste op beginlossen. Hecht af aan het einde van toer 8. (80, 96 steken).


Is het gelukt met het patroon? Wil je me het eindresultaat laten zien? Schrijf dan een berichtje op de Facebook-pagina van Een Mooi Gebaar.