Skip to Content

Mooie Ruiker

Mooie Ruiker

Deze granny square heet ‘Pretty Posy’, of ‘Mooie Ruiker’. Het is een kleine granny van 20 bij 20 centimeter als je hem met het voorgeschreven materiaal maakt. De granny bestaat uit 8 toeren en drie kleuren naast de hoofdkleur. Je maakt in totaal vier van deze vierkanten, in verschillende kleurencombinaties.

Dit is de achtste granny uit de Garden State Afghan deken van Julie Yeager. In de algemene instructies vind je de links naar de overige patronen. Veel haakplezier!

Mooie Ruiker - allevier

Kijk je liever naar een video-tutorial van dit patroon?

V-groep: (2 halfstokjes, 1 losse, 2 halfstokjes) in dezelfde steek.

Instructies

Toer 1: Maak met kleur A (B, C, D) 4 lossen en maak met een halve vast een cirkel. 2 lossen (telt als halfstokje), 11 halfstokjes in de ring, halve vaste op de tweede beginlosse. Hecht af. (12 halfstokjes).

Mooie Ruiker - Toer 1

Toer 2: Hecht kleur B (C, D, E) aan met een halve vaste in een ruimte tussen twee steken. 2 lossen (telt als half stokje), halfstokje in dezelfde ruimte, 1 losse, 2 halve stokjes in dezelfde ruimte. [2 steken overslaan, (V-groepje in de ruimte tussen de volgende steken)] x 5. Halve vaste bovenop beginlosse. Hecht af. (6 V-groepjes).

Toer 3: Hecht kleur D (E, A, B) aan met een halve vaste in een willekeurige 1-losseruimte. 2 lossen, 2 halve stokjes in dezelfde ruimte. (Sla 2 steken over, 3 halve stokjes in de ruimte tussen groepen, 2 steken overslaan, 3 halve stokjes in de 1-lossenruimte) x 5, 2 steken overslaan, 3 halve stokjes in de ruimte tussen twee V-groepjes. Halve vaste boven op beginlossen. (36 halve stokjes).

Toer 4: 3 lossen, CL2 over de volgende twee steken, 3 lossen. (CL3 over de volgende 3 steken, 3 lossen) x 11. Halve vaste op beginlosse. Hecht af. (12 CL3, 12 3-lossenruimtes).

Toer 5: Hecht de hoofdkleur aan met een vaste in een 3-lossenruimte. (Reliëfvaste om de bovenkant van de volgende steek, vaste in de volgende 3-lossenruimte. Dubbelstokje in de voorste lus van het 2e halve stokje van een 2-halve stokjes-groepje in Toer 2. Vaste in dezelfde ruimte als de laatste vaste) x 11, waarbij je de laatste keer de laatste vaste weglaat. Halve vaste in begin vaste. (48 steken).

Toer 6: 2 lossen, half stokje in de volgende steek (stokje in de volgende steek (2 stokjes, 1 losse, 2 stokjes) in de volgende steek voor de hoek, stokje in de volgende steek, half stokje in de volgende 2 steken, vaste in de volgende 5 steken, half stokje in de volgende 2 steken) x 4, laatste twee halve stokjes daarvan overslaan. Halve vaste bovenop beginlossen. (64 steken).

Mooie Ruiker - Toer 6

Toer 7 & 8: 3 losse, stokje in elke steek, met (2 stokjes, 1 losse, 2 stokjes) in de hoek. Halve vaste op beginlosse. Hecht af aan het eind van Toer 8. (80, 96 steken).