Skip to Content

Loopy

Loopy

Gratis Haakpatroon – Garden State Afghan – Loopy

Deze prachtige granny heet Loopy en is onderdeel van de Garden State Afghan. Vorige week maakten we al de Zonnestraal Granny voor deze deken en deze week maken we verder nog het Kleine Madeliefje. Een mooie Nederlandse vertaling kon ik niet verzinnen voor Loopy: Lussig vond ik suf klinken. De granny is 20 bij 20 centimeter groot als je ‘m met de voorgeschreven materialen maakt en bestaat uit 9 rondes en 4 kleuren. In totaal maak je vier van deze vierkanten, in verschillende kleurencombinaties. 

Instructies

 
Toer 1: Maak met kleur D (E, A, B) 6 lossen, maak een halve vaste in de eerste losse om een ring te maken. 3 lossen, 11 stokjes in de ring, halve vaste in de bovenkant van de 3 lossen. Hecht af. (12 stokjes).


Toer 2: Hecht kleur B (C, D, E) aan met een halve vaste in een willekeurige ruimte tussen twee stokjes. 4 lossen (telt als stokje en 1 losse), stokje in dezelfde steek. (V-steek tussen de volgende twee stokjes) x 11. Halve vaste in de bovenkant van de drie lossen van het begin van deze toer. Hecht af. (12 V-tjes).

Toer 3: Hecht kleur A (B, C, D) aan met een vaste in één van de lossenruimtes. 5 lossen, vaste in dezelfde ruimte. [(Vaste, 5 lossen, vaste) in de volgende lossenruimte] x 11. Halve vaste in de begin vaste. (24 vasten, 12 5-lossenruimtes.

Toer 4: (5 vasten in 5-lossenruimte) x 12. Halve vaste in de beginvaste. Hecht af. (60 vasten).

Toer 5: We gaan nu achter rij 3 en 4 werken met de hoofdkleur. Maak de hoofdkleur met een halve vaste aan een 1-lossenruimte van toer 2. 2 lossen, half stokje in dezelfde lossenruimte. (2 lossen, 2 halve stokjes in de volgende lossenruimte van toer 2) x 11, 2 lossen. Halve vaste op de bovenkant van de 2 beginlossen.


Toer 6: Halve vaste in volgende steek en in 2-lossenruimte. 3 lossen, 3 stokjes in dezelfde ruimte. (4 stokjes in de volgende 2-lossenruimte) x 11. Halve vaste bovenop de beginlossen. (48 steken).


Toer 7: (3 lossen, stokje, 1 losse, 2 stokjes) in dezelfde steek. [Stokje in de volgende steek, half stokje in de volgende 2 steken, vaste in de volgende 5 steken, half stokjes in de volgende 2 steken, stokje in de volgende steek, (2 stokjes, 1 losse, 2 stokjes) in de volgende steek om een hoek te maken] x 4, waarbij je de laatste hoek natuurlijk niet dubbel doet. Halve vaste bovenop de 3 lossen. (64 steken).


Toer 8-9: halve vaste in volgende steek en in de 1-lossenruimte. (Drie lossen, 1 stokje, 1 losse, 2 stokjes) in de 1-lossenruimte. Stokje in elke steek rondom zmet (2 stokjes, 1 losse, 2 stokjes) in de hoeken. Halve vaste bovenop de beginlossen van de toer. Hecht af aan het eind van toer 9. (80, 96 steken).

Stuur je me hier, of op Facebook, een foto van het resultaat van het patroon? Dan maak ik er een galerijtje van ter inspiratie van andere mensen. 

Loopy - Ilse
Loopy – Ilse