Skip to Content

Knobbelige Bloem

Knobbelige Bloem

Deze granny square heet ‘Nubby Flower’, of ‘Knobbelige Bloem’. Het is een middelgrote granny van 20 bij 20 centimeter als je hem met het voorgeschreven materiaal maakt. De granny bestaat uit 11 toeren en 2 kleuren naast de hoofdkleur. Je maakt in totaal vier van deze vierkanten, in verschillende kleurencombinaties.

Bekijk van dit patroon de video-tutorial als het niet duidelijk is, of sla lees dit patroon als pdf-bestand: The Garden State Afghan – Een Mooi Gebaar – Knobbelige Bloem

Alle toeren gaan in de goede kant, behalve toer 7 en 8, die gaan in de verkeerde kant.

Toer 1: Maak met kleur E (A, B, C) 4 lossen, halve vaste in eerste losse om een cirkel te maken. 1 losse, 10 vasten in de ring, halve vaste in eerste vaste. (10 vasten).

Knobbelige Bloem - Toer 1

Toer 2: 1 losse, (vaste, stokje) in elke steek rondom. Halve vaste in beginvaste. (20 steken).
Knobbelige Bloem - Toer 2

Toer 3: 3 lossen, (vaste in volgende stokje, stokje in volgende vaste) x 9, vaste in volgende stokje, halve vaste bovenop derde beginlosse. Hecht af. (20 steken).

Knobbelige Bloem - Toer 3

Toer 4: Hecht kleur D (E, A, B) aan met een vaste in een willekeurige steek. Vaste in dezelfde steek. 2 vasten in elke steek rondom. Halve vaste in beginvaste. (40 steken).

Knobbelige Bloem - Toer 4

Toer 5: 1 losse, vaste in dezelfde steek, (stokje in volgende steek, vaste in volgende steek) x 19, stokje in volgende steek. Halve vaste in de voorste lus van de beginvaste. (40 steken).

Knobbelige Bloem - Toer 5

Toer 6: 3 lossen, (vaste in volgende stokje, stokje in volgende vaste) x 19, vaste in volgende stokje, halve vaste bovenop derde beginlosse. Draai je werk om. (40 steken).

Knobbelige Bloem - Toer 6

Toer 7: Deze toer doe je dus in de verkeerde kant en alleen in de achterste lusjes (dus de voorste lusjes van t werk). 4 lossen (telt als dubbelstokje), vaste in zelfde steek. *(Dubbel stokje in volgende steek, vaste in volgende steek) x 2, ** (dubbel stokje, vaste) in volgende steek.* Herhaal van * tot * x6 en van * tot ** 1 keer. Halve vaste op bovenste beginlosse. (48 steken).

Knobbelige Bloem - Toer 7

Toer 8: Ook deze toer is aan de verkeerde kant! 1 losse, vaste in dezelfde steek. (dubbel stokje in volgende steek, vaste in volgende steek) x 23, dubbel stokje in volgende steek, halve vaste in beginvaste. Hecht af, keer werk. (48 steken).

Knobbelige Bloem - Tr 8

Toer 9: Nu ben je dus weer aan de goede kant van je werk. De bobbeltjes liggen naar boven. Hecht de hoofdkleur aan met een halve vaste aan de achterste lus van een willekeurige steek van toer 6. (3 lossen, stokje, losse, 2 stokjes) in dezelfde steek. (Stokje in de volgende steek, half stokje in de volgende 2, 2 vasten in de volgende steek, vaste in de volgende steek, 2 vasten in de volgende steek, half stokje in de volgende 2 steken, stokje in de volgende steek, (2 stokjes, 1 losse, 2 stokjes) in de volgende steek voor de hoek) x 4, waarbij je de laatste hoek overslaat. Halve vaste in de derde beginlosse. (64 steken).

Knobbelige Bloem - Toer 9

Toer 10 – 11: 3 lossen, stokje in elke steek rondom met (2 stokjes, 1 losse, 2 stokjes) voor de hoeken. (80, 96 steken).

Knobbelige bloem

Laat je me weten als het niet lukt? Stuur je me een foto als het wel gelukt is? Heel veel haakplezier met deze granny en met de rest van de deken!

Annet

Saturday 14th of March 2020

Toer 9: 2 vasten in de volgende steek, vaste in de volgende steek, 2 vasten in de volgende steek. Dit moet volgens mij zijn: een vaste in de volgende 5. Anders houd je een heleboel steken over aan het einde van de toer. . . Als je 2 stokjes, 1 losse, 2 stokjes in de hoeken doet, meerder je 12 steken en 4 lossen en dan kom je op die 64 steken die je in het totaal noemt.

Marga

Friday 8th of September 2017

Ik zou de blokkem graag haken ik vind ze prachtig maar ik heb ruzie om ze uit te printen , ik werk graag van papier inplaats van een scherm. Heeft iemand een tip voor mij .