Skip to Content

Blije Bloem

Blije Bloem

Gratis haakpatroon – Granny Square – Blije Bloem

Voor de vierde week van de Garden State Afghan CAL van Julie Yeager maken we één grote granny van 30 bij 30 centimeter: de Blije Bloem. De Blije Bloem is een groot vierkant die je in 14 toeren met drie kleuren en de hoofdkleur maakt. Je maakt vier van dit soort vierkanten voor de deken. In de deken zijn acht grote vierkanten verwerkt: vier Blije Bloemen en vier Zonnestralen. In de algemene instructies staat uitleg over het kleurgebruik en staan de links naar de patronen uit week 2 en 3.

DSC_0700[1]

Speciale steken

Vaste achter – Steek de naald van achter naar voren naar achter om een steek heen. Je naald ligt dus voor de steek. Sla een draad om de naald en haal door, breng tot gelijke hoogte met de laatste steek, haal een lusje op en haal door beide lussen op de naald.

Nieuwe kleur aanhechten met vaste achter: sla de lus om de naald en doe de naald van achter naar voren naar achter om de steek. Lusje over de naald en terug door de steek. Even hoog trekken als laatste steek die je gedaan hebt, je hebt nu 2 lussen op de naald. Haal door beiden heen.

5dubbelestokjescluster: maak een dubbelstokje, maar doe de laatste stap niet, herhaal dit nog 4 keer en maak dan af door door alle zes de lussen op de naald heen te trekken.
3Dubbelstokjescluster: maak een dubbelstokje, maar doe de laatste stap niet, herhaal dit nog 2 keer en maak dan af door door alle vier de lussen op de naald heen te trekken.

Instructies

Toer 1: Maak met kleur C (D, E, A) 4 lossen, halve vaste in eerste losse om een cirkel te maken. 1 losse, 10 vasten in de ring. Je haakt de cirkel niet aan elkaar tot toer 5! Doe een steekmarkeerder om je laatste steek zodat je weet waar je bent gebleven. (10 vasten).Blije Bloem - Toer 1

Toer 2: 2 vasten in elke steek. Verplaats je steekmarkeerder. (20 vasten).

Blije Bloem - Toer 2

Toer 3: (2 vasten in de volgende steek, vaste in de volgende steek) x 10. Verplaats je steekmarkeerder. (30 vasten).

Blije Bloem - Toer 3

Toer 4: (2 vasten in de volgende steek, een vaste in de volgende 2 steken) x 10. Verplaats je steekmarkeerder. (40 vasten).

Blije Bloem - Toer 5

Toer 5: (2 vasten in de volgende steek, vaste in de volgende 4 steken) x 8. Halve vaste in volgende steek, hecht af. (48 steken).

Blije Bloem - Toer 5b

Toer 6: Hecht kleur D (E, A, B) aan met een vaste achter een willekeurige steek van toer 5. Vaste achter in elke steek rondom, halve vaste door alleen de achterste lus van de eerste steek. (48 steken).

Toer 7: (Alle steken maak je in deze toer alleen in de achterste lus!) 3 lossen (telt als stokje), stokje in dezelfde steek, (stokje in de volgende 3 steken, 2 stokjes in de volgende steek) x 11, stokje in de volgende 3 steken. Halve vaste in de derde beginlosse. (60 steken).

Toer 8: Werk deze ronde in de voorste lussen van toer 6. 5dubbelestokjescluster over de laatste steek van ronde 6 en de volgende 4 steken. (5 lossen, 5dubbelestokjescluster in de laatst gebruikte steek en de daarop volgende 4 steken) x 11. De blaadjes overlappen elkaar dus op één steek. (Laatste dubbelestokje van de ronde wordt in dezelfde steek gehaakt als het eerste dubbelestokje van de ronde.) 5 lossen, halve vaste in de bovenkant van het beginblaadje. Hecht af. (12 blaadjes, 12 5-lossenruimtes).

Toer 9: Alle steken in toer 7, waarbij je de 5-lossenruimtes van ronde 8 insluit. Het kan helpen om in elke 5e steek van toer 7 een steekmarkeerder te doen nadat je de nieuwe kleur hebt aangehecht. Maak met een halve vaste kleur A (B, C, E) vast aan een stokje ter hoogte van het midden van de 5-lossenruimte van toer 8. (4 lossen, (dubbelstokje maar zonder laatste stap) x 2, dan afmaken door alle drie de lussen, 6 lossen, 3dubbelstokjescluster) in dezelfde steek. [4 steken overslaan, (3dubbelstokjescluster, 6 lossen, 3dubbelstokjescluster) in de volgende steek] x 11. Halve vaste bovenop vierde beginlosse. Hecht af. (24 3dubbelstokjescluster, 12 6-lossenruimtes).

Toer 10: hecht de hoofdkleur aan met een vaste in een willekeurige 6-lossenruimte, 2 vasten in dezelfde ruimte. (Reliëfvaste om de bovenkant van elke 3dubbelstokjecluster, 5 vasten in volgende 6-lossenruimte) x 11, reliëfvaste om de bovenkant van elke 3dubbelstokjescluster, 2 vasten in dezelfde ruimte als de beginvaste, halve vaste aan eerste vaste. (84 steken).

Toer 11: (4 lossen, dubbel stokje, 1 losse, 2 dubbelestokjes) in dezelfde steek. *Dubbelstokje in volgende steek, stokje in volgende 2 steken, halfstokje in volgende 3 steken, vaste in volgende 8 steken, halfstokje in volgende 3 steken, stokje in volgende 2 steken, dubbel stokje in de volgende steek** (2 dubbele stokjes, 1 losse, 2 dubbele stokjes) in volgende steek voor de hoek.* Herhaal van * tot * twee keer en van *tot ** één keer. Halve vaste in vierde beginlosse. (100 steken).

Toer 12: halve vaste in volgende steek en in de lossenruimte. (3 lossen, 1 stokje, 1 losse, 2 stokjes) in de lossenruimte. *Sla 1 steek over, stokje in volgende 23 steken,**, (2 stokjes, 1 losse, 2 stokjes) in de lossenruimte voor de hoek.* Herhaal van * tot * twee keer en van * tot ** nog één keer. Halve vaste bovenin derde beginlosse. (112 steken).

Blije Bloem - Toer 12

Toer 13-14: Halve vaste in de volgende steek en in de lossenruimte. (3 lossen, stokje, 1 losse, 2 stokjes) in dezelfde steek. Stokje in elke steek met (2 stokjes, 1 losse, 2 stokjes) voor de hoeken. Halve vaste op derde beginlosse. Hecht af. (128, 144 steken).

DSC_0699[1]

Paula Kloosterman

Tuesday 26th of April 2016

Hallo Iris, in week 4 van de Garden State Afghan van Julie Yeager kom ik een klein foutje tegen. In toer 11 ontbreekt er een dubbestokje aan het einde van de zijde voor de dubbelestokjes in de hoek. Ik heb het even gechecked bij het patroon van Julie zelf in het engels, en daar wordt hij wel genoemd, Je komt nu nl maar op 24 steken per zijde ipv 25.

verder een top vertaling!!

groetjes, Paula Kloosterman

Iris

Wednesday 27th of April 2016

Hoi Paula,

Heel erg bedankt voor je oplettendheid, heb het meteen even aangepast. Dankjewel!

Groetjes,

Iris