Haakproject: poncho

Eén van mijn eerste haakprojectjes was een heerlijke dikke poncho voor de herfst/winter.
Ik heb een bamboe haaknaald van 10 mm gekocht en negen bollen wol, drie per stuk van drie kleuren (ze zijn overigens niet opgegaan, maar twee per kleur was te weinig geweest). De bollen wol zijn van Lana Grossa Hook, kleur 1 + 2 + 3.  Het originele Engelstalige patroon kan je hier lezen.

IMG_4169
Het begint vrij simpel: je haakt een ketting van lossen tot je ongeveer 56 cm (22 inch) hebt. Daarna maak je een half stokje in de derde lus vanaf je haaknaald. Vervolgens maak je in elke volgende lus weer een half stokje.

Halve stokjes maak je door de draad over je naald te doen, door het gaatje te steken, een touwtje op te halen en terug door het gaatje heen te halen, zodat je drie lussen op je naald hebt staan. Daarna haal je weer je touwtje op en trek je ‘m door alle drie heen.

Als je aan het eind bent gekomen van je ketting van lossen, maak je twee lossen en draai je je werk. Dan maak je weer in elk gat een halve-dubbele-crochet tot je aan de overkant bent, etc. Dit hou je vol tot je 128 cm (50 inch) hebt. Je kunt aan het eind van elke baan, of om de zoveel banen, van kleur wisselen zodat je een strepenpatroon krijgt. Ik heb ervoor gekozen om de banen verschillende diktes te maken voor een wat speelser effect.


Als je 128 cm bij 56 cm hebt, ongeveer, vouw je de doek in tweeën (zie schema). Je haakt vanaf de hoek met halve vasten de poncho dicht voor ongeveer 33 cm tot aan de nek opening. Maak twee losse en verdeel dan ongeveer 30-40 halve stokjes over het stuk wat je over hebt in de cirkel. Hoeveel je er precies doet hangt af van hoe groot en los je je kraag hebben wilt. Als je rond bent, doe dan een halve vaste in de tweede losse waarmee je deze ronde begon. Voor de tweede ronde doe je weer twee losse en dan een half stokje in alle halve stokjes van de vorige ronde. Blijf rondes toevoegen totdat je vindt dat je kraag ongeveer lang genoeg is (die van mij is 21 cm). Voor de laatste ronde doe je een losse, dan een vaste in elk halve stokje van de vorige ronde en uiteindelijk een halve vaste in de losse waarmee je deze ronde begon.

Tada!