Skip to Content

Zomertuin Grannies

Zomertuin Grannies

De briljante Lucy van Attic24 heeft een patroon voor deze grappige grannies geschreven. Maak er een vrolijk zomerkleedje van in je lievelingskleuren! Eerder vertaalde ik van deze vrouw ook al de Mooreland CAL, het Strakke Golf patroon, de slingers en de Hydrangea Deken. Alle credits voor de patronen komen haar toe. Wil je mij bedanken voor de vertaling? Bestel dan via deze link iets op bol.com. Bedankt!

Deze granny squares (oma vierkantjes) zijn zeer geschikt voor beginners door het gebruik van de basissteken en doordat je in het rond werkt. Er bestaan heel veel verschillende granny square patronen. Lucy noemt deze de “Zomertuin”. Het formaat van de granny hangt af van het materiaal waarmee je deze maakt.

De gebruikte steken zijn:
Halve vaste: doe de naald door de aangegeven steek, haal een lusje door de steek en door het lusje op je naald.
Bobbel: sla de draad over de naald, steek de naald in de aangegeven steek, haal een lusje door de steek (3 lusjes op de naald), sla om en trek door 2 lusjes (2 lusjes op de naald over). Sla dan weer de draad om de naald en steek de naald door DEZELFDE STEEK, sla draad om de naald en haal terug door de steek heen (4 lusjes op de naald), sla om en doe door 2 lusjes (3 lusjes op de naald), sla om en haal door alle drie de lusjes.
StokjeSla de draad om de naald, steek de naald door de aangegeven steek, haal een lusje op door de steek heen (3 lusjes op de naald), sla om en haal door twee lusjes heen (2 lusjes over), sla draad om de naald en haal door de overige 2 lusjes.


Om te beginnen: 4 lossen, halve vaste om een cirkel te maken. Dit cirkeltje is klein, dus friemel een beetje zodat je zeker weet waar het midden van de cirkel is, omdat je daar de eerste toer in maakt.

Toer 1: 3 lossen, 1 stokje in de cirkel (dit telt als je eerste bobbel), 1 losse.

*1 bobbel in de ring, 1 losse *

Herhaal van * tot * nog 6 keer, tot je 8 bobbels hebt. Schuif af en toe de bobbels opzij tegen elkaar aan, anders heb je geen ruimte meer voor de laatste.

Halve vaste in derde beginlosse. Hecht af.

Toer 2: Je werkt in de 1-lossenruimtes tussen de bobbels in deze toer.
Hecht een nieuwe kleur aan in een willekeurige 1-lossenruimte.

3 lossen (telt als stokje), 2 stokjes in dezelfde lossenruimte, 1 losse. Dit is een “stokjes cluster”.

Doe in de volgende lossenruimte weer *3 stokjes, 1 losse*. Herhaal dit tot je rond bent. IN totaal heb je dan 8 stokjesclusters. Halve vaste in de derde beginlosse. Hecht af.

Nu heb je een klein bloemetje gemaakt. Makkelijk he? Je kunt een knoopje in het midden doen en het bloemetje ergens opnaaien. Of je kunt doorgaan en van het bloemetje een vierkantje maken…

Toer 3: Je werkt in de 1-lossenruimtes tussen de stokjesclusters van de vorige toer. Hecht een nieuwe kleur aan in een 1-lossenruimte.

4 lossen (telt als stokje en 1-lossenruimte).

Maak in dezelfde ruimte 3 stokjes, 1 losse (zie foto). Dit is onderdeel van een hoek, je komt hier aan het einde van de toer nog even terug.

In de volgende ruimte: 3 stokjes, 1 losse. Dit is een zijkantcluster.

In de volgende ruimte: 3 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes, 1 losse. Dit is de tweede hoek.

In de volgende ruimte: 3 stokjes, 1 losse. Dit is het tweede zijkantcluster.

Werk zo verder:

In de volgende ruimte: 3 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes, 1 losse. Dit is de derde hoek.

In de volgende ruimte: 3 stokjes, 1 losse. Dit is het derde zijkantcluster.

In de volgende ruimte: 3 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes, 1 losse. Dit is de vierde hoek.

In de volgende ruimte: 3 stokjes, 1 losse. Dit is het vierde zijkantcluster.

Werk ten slotte 2 stokjes in de eerste ruimte om de eerste hoek af te maken.

Halve vaste in de derde beginlosse om de toer te sluiten. Hecht af. 

Toer 4: Je werkt weer in de 1-lossenruimtes van de vorige toer. Hecht een nieuwe kleur aan in een ruimte in één van de hoeken.

4 lossen (telt als 1 stokje + 1-lossenruimte).

Doe in dezelfde ruimte 3 stokjes, 1 losse. Dit is onderdeel van de eerste hoek, je komt hier straks nog terug.

*In de volgende ruimte: 3 stokjes, 1 losse. Dit is een zijkantcluster.

In de volgende ruimte: 3 stokjes, 1 losse. Dit is ook een zijkantcluster.

In de volgende ruimte: 3 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes. Dit is een hoek. *

Herhaal nog twee keer tussen de sterretjes.

In de volgende lossenruimte: 3 stokjes, 1 losse. Dit is een zijcluster.

In de volgende lossenruimte: 3 stokjes, 1 losse. Dit is nog een zijcluster.

Maak tenslotte twee stokjes in de allereerste ruimte van deze toer. Halve vaste in de derde  beginlosse. Hecht af.

Tadaaa, daar is je eerste zomertuingranny.

Hopelijk is het je, als beginner of gevorderde, gelukt om deze granny te maken 🙂

Je hoeft trouwens geen 4 toeren te maken, je kunt het bij 3 houden, of uitbreiden. Het uitbreiden bestaat vooral uit het toevoegen van zijclusters (vergeet daarbij de 1-losse niet!). Vergeet tevens niet in de hoeken 2 clusters te maken, gescheiden door een 2-lossenruimte.

Heel veel plezier met het maken van deze hele vrolijke deken 🙂 Het kan zelfs een beetje verslavend zijn om dit soort vierkantjes te maken…. Wat maak jij ervan? Een dekentje? Of misschien een tas? Laat het me weten op Facebook! Veel haakplezier.

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Delen is lief!

Fireside introductie | Een Mooi Gebaar

Thursday 22nd of September 2022

[…] bron zou brengen ofzo. Misschien herken je de fireside vierkantjes wel, omdat ze heel erg lijken op de Zomertuin grannies (ook in het Nederlands beschikbaar!) die ik eerder ontwierp. Of je denk dat de layout er bekend uit […]

Eliane

Thursday 15th of April 2021

Dank u wel voor de beschrijving van de Grannies. Ik ben ze aan het haken voor dfe Sylvanian popjes van mijn kleindochter.

Jolanda

Saturday 16th of November 2019

Ik ben gestart met haken. Via een hakproject probeer ik de steken te leren, en mezelf motiveren om dagelijks te haken en als beloning een mooi project te hebben als eindresultaat. Toevallig ben ik met surfen op internet op de woorden CAL gestuit op een mooi gebaar,