Skip to Content

Garden State Afghan – Zonnestraal

Garden State Afghan – Zonnestraal

De eerste granny square van de Garden State Afghan van JulieYeagerDesigns heet ‘Sunburst’, of ‘Zonnestraal’. Het is een grote granny van 30 bij 30 centimeter als je hem met het voorgeschreven materiaal maakt. De granny bestaat uit 12 toeren. Je maakt in totaal vier van deze vierkanten, in verschillende kleurencombinaties. Van deze granny heb ik, bij wijze van proef, een video-tutorial gemaakt. De materialen die gebruikt zijn staan beschreven in de algemene instructies.

Blauw gehaakt vierkant met daarin een groen met roze bloem, een Zonnestraal Granny Square van Julie Yeager voor de Garden State Afghan.

Garden State Afghan – Zonnestraal granny – Videotutorial

De allereerste keer dat ik een video opgenomen heb van een haakproject. Het kan goed zijn dat de video onduidelijk is of dat er fouten in zitten, sorry daarvoor. Laat je me weten wat ik kan verbeteren? Veel haakplezier!

Stekenuitleg

Losse: sla de draad om en haal door het lusje op de haaknaald.
Halve vaste: steek de haaknaald in de aangegeven steek of ruimte, sla de draad om en haal door de steek/ruimte én door de lus op de haaknaald.
Vaste: steek de naald onder beide lusjes van de aangegeven steek, sla je de draad om de naald en trek de naald en het draadje terug door de steek. Je hebt nu twee lusjes op je haaknaald. Sla de draad opnieuw om de naald en trek deze door beide lusjes op je haaknaald. Je hebt nu één vaste gemaakt.
Halfstokje: sla de draad om je naald, steek de naald in een steek, sla de draad om (aan de achterkant van je werk dus) en haal die draad door de steek heen terug. Nu heb je drie lusjes op je naald staan. Vervolgens sla je de draad weer om en trekt deze meteen door de drie lusjes op je naald heen, totdat je dus nog maar één lusje op de haaknaald over hebt. Je hebt nu één halfstokje gemaakt.
Stokje: Sla de draad om je naald, steek de naald in een steek, sla de draad om (aan de achterkant van je werk dus) en haal die door de steek heen terug. Nu heb je 3 lusjes op je naald staan. Sla de draad om en haal deze door 2 lusjes op je naald. Sla nu nogmaals om en haal weer door 2 lussen op de naald. Je hebt nu 1 stokje gemaakt.
Dubbelstokje: Sla de draad twee keer om je naald, steek de naald in een steek, sla de draad om (aan de achterkant van je werk dus) en haal die door de steek heen terug. Nu heb je 4 lusjes op je naald staan. Sla de draad om en haal deze door 2 lusjes op je naald. Nu heb je 3 lusjes op de haaknaald. Sla nu nogmaals om en haal weer door 2 lussen op de naald. Je hebt nu 2 lussen op de haaknaald. Sla de draad om en haal door 2 lusjes op de haaknaald. Je hebt nu 1 dubbelstokje gemaakt.
Begin2stokjescluster: 2 lossen, keer om, stokje in dezelfde steek.
2stokjescluster: sla de draad om, steek de haaknaald in de aangegeven steek/ruimte, sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 3 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door 2 lusjes heen. Je hebt nu 2 lusjes op de haaknaald. Sla nu de draad om en steek de haaknaald in dezelfde steek/ruimte, sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 4 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door 2 lusjes heen. Je hebt nu 3 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door alle drie de lusjes.
Reliëfstokje-voor: Sla de draad om, steek de haaknaald van voor naar achteren naar voren om de stam van de aangegeven steek, sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 3 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door 2 lusjes. Je hebt nu 2 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door beide lusjes.
4dubbelstokjescluster: Allemaal in dezelfde steek: *Sla de draad 2 keer om, steek de haaknaald in de steek, sla de draad om en haal een lusje op. (Sla de draad om en haal door 2 lusjes) x 2. Herhaal vanaf * nog 3 keer. Je hebt nu 5 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door alle lusjes heen.

Instructies – Zonnestraal Garden State Afghan

Toer 1: maak met kleur E (A, B, C) 4 lossen en halve vaste in de eerste losse om een ring te maken. (Je kunt er ook voor kiezen om een magische ring te maken, maak dan één vaste in de magische ring, daarna het begin2stokjescluster in de vaste!) begin2stokjescluster, (1 losse, 2stokjescluster) x 7 in de ring. (Trek de magische ring dicht als je daar gebruik van hebt gemaakt). 1 losse, halve vaste bovenin the bovenkant van de begin2stokjescluster. Hecht af. [Je hebt nu 8 2stokjesclusters, gescheiden door 8 lossenruimtes].

Toer 2: hecht met kleur B (C, D, E) aan in één van de lossenruimtes met een halve vaste. (Begin2stokjescluster, 1 losse, 2stokjescluster) in dezelfde ruimte, 1 losse. (2stokjescluster, 1 losse) x 2 in elke lossenruimte. Halve vaste bovenop de eerste begin2stokjescluster. [16 2stokjesclusters, 16 lossenruimtes]

Toer 3: halve vaste naar de dichtstbijzijnde lossenruimte. (Begin2stokjescluster, 1 losse, 2stokjescluster) in dezelfde ruimte, 1 losse. [(2stokjescluster, 1 losse) in de volgende lossenruimte, (2stokjescluster, 1 losse) x 2 in de volgende lossenruimte] x 7. (2stokjescluster, 1 losse) in de volgende lossenruimte. Halve vaste bovenop de begin2stokjescluster. Je maakt hier dus om en om 2 2stokjescluster in een lossenruimte en 1 2stokjescluster in een lossenruimte. [24 2stokjesclusters, 24 lossenruimtes].

Toer 4: halve vaste naar de dichtstbijzijnde lossenruimte. (Begin2stokjescluster, 1 losse, 2stokjescluster) in dezelfde ruimte, 1 losse. [(2stokjescluster, 1 losse) in de volgende 2 lossenruimtes, (2stokjescluster, 1 losse) x 2 in de volgende lossenruimte] x 7 (2stokjescluster, 1 losse) in de volgende 2 lossenruimtes. Halve vaste bovenop de begin2stokjescluster. Je hebt hier dus elke derde lossenruimte twee clusters gemaakt en in de overige lossenruimtes 1 cluster. Hecht af. [32 2stokjescluster, 32 lossenruimtes]

Garden State Afghan - Zonnestraal - Toer 4

Toer 5: hecht kleur D (E, A, B) aan met een halve vaste in een lossenruimte. 3 lossen, (reliëfstokje-voor om de bovenkant van de volgende 2stokjescluster, stokje in volgende lossenruimte) x 31, reliëfstokje-voor om de bovenkant van de volgende 2stokjescluster, halve vaste in de derde beginlosse [64 stokjes]

Toer 6: 1 losse, vaste in dezelfde steek, vaste in de volgende steek. (4dubbelestokjescluster in de ruimte tussen twee 2stokjesclusters onder toer 5, in toer 4, waarbij je één steek van toer 5 overslaat, vaste in de volgende drie steken) x 16, waarbij je de laatste 2 steken overslaat. Halve vaste in de eerste vaste van de ronde. Hecht af. [16 4dubbelestokjesclusters, 48 vasten]. Duw de clusters naar voren als dat nodig is. Als je kijkt naar de laatste rij van de vorige kleur zit er dus om en om in de lossenruimte een 4dubbelstokjescluster.

Toer 7: hecht de hoofdkleur aan met een halve vaste in een willekeurige vaste van de vorige ronde. Vaste in dezelfde steek. (Vaste in de volgende 7 steken, 2 vasten in de volgende steek) x 8, sla de laatste 2 steken hiervan over bij de achtste herhaling. Halve vaste in de eerste vaste van de ronde [72 vasten].

Toer 8: 5 lossen (telt als dubbel stokje en 1 losse), dubbelstokje in dezelfde steek, (stokje in de volgende 2 steken, halfstokje in de volgende 3 steken, vaste in de volgende 7 steken, halfstokje in de volgende 3 steken, stokje in de volgende 2 steken (dubbelstokje, 1 losse, dubbelstokje) in de volgende steek voor de hoek) x 4, laatste drie steken overslaan hiervan bij de vierde herhaling, halve vaste in de vierde beginlosse. [80 steken].

Toer 9: halve vaste naar de dichtstbijzijnde lossenruimte. (4 lossen, 1 dubbelstokje, 1 losse, 2 dubbelstokjes) in dezelfde ruimte. (Dubbelstokje in de volgende steek, stokje in de volgende 2 steken, halfstokje in de volgende 3 steken, vaste in de volgende 7 steken, halfstokje in de volgende 3 steken, stokje in de volgende 2 steken, dubbelstokje in de volgende steek (2 dubbelstokjes, 1 losse, 2 dubbelstokjes) in de lossenruimte voor de hoek) x 4, laatste 5 steken hiervan overslaan. Halve vaste in vierde beginlosse. [96 steken]

Garden State Afghan - Zonnestraal - Toer 9

Toer 10-12: Halve vaste naar dichtstbijzijnde lossenruimte. (3 lossen, 1 stokje, 1 losse, 2 stokjes) in dezelfde ruimte. 1 stokje in elke steek het vierkantje rond, met (2 stokjes, 1 losse, 2 stokjes) in elke hoek. Halve vaste in de derde beginlosse. Hecht af na ronde 12. [112 steken / 128 steken / 144 steken]

Zonnestraal Granny - Kleurencombinatie 1

Van deze granny maak je er vier voor in de deken, telkens met een andere kleurencombinatie.


Garden State Afghan – Belangrijke links:

Week 1: Zonnestraal Granny (30 x 30 cm)

Week 2: Loopy (20 x 20 cm) en Klein Madeliefje (10 x 10 cm)

Week 3: Ster (10 x 10 cm) en Prachtige Bloem (20 x 20 cm)

Week 4: Blije bloem (30 x 30 cm)

Week 5: Simpele lussen (10 x 10 cm) en Mooie Ruiker (20 x 20 cm)

Week 6: Keer om (10 x 10 cm) en Knobbelige Bloem (20 x 20 cm)

Week 7: Makkelijke Zon (10 x 10 cm), Mini-mum (10 x 10 cm), Mini Madeliefje (10 x 10 cm) en Ronde Bloem (10 x 10 cm)

Week 8: Tijd om bij te haken en in elkaar te zetten (met instructies)

Week 9: de rand


Laat je me weten of de granny gelukt is? Als je me hier of op Facebook een foto stuurt, zal ik ‘m hieronder bij t galerijtje plaatsen. Tot volgende week!

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Truus van Tussenbroek

Saturday 9th of April 2016

Hallo Iris,

Bedankt voor je vertaling, was gisteren lid geworden maar je hebt het voor ons weer lekker gemakkelijk gemaakt.

Groet,Truus

Iris

Saturday 9th of April 2016

Beste Truus,

Bedankt voor je reactie! Lukt het een beetje met het haken? Veel plezier ermee! Ik ga vast beginnen aan de uitleg voor week 3...

Groetjes,

Iris