Skip to Content

Garden State Afghan – Rand

Garden State Afghan – Rand

De rand

De allerlaatste week van de Garden State Afghan is afgebroken. Helaas deze week een beschrijving zonder volledige foto’s: m’n eigen materiaal was op voor de tweede optie! Ik heb optie 1 en 3 volledig gefilmd, voor optie 2 hoop ik dat jullie er zelf uitkomen, daar zijn alleen de eerste drie toeren gefilmd.

Ik kan iedereen aanraden om met toer 1 van optie 3 te beginnen, omdat die toer ervoor zorgt dat de overgangen tussen de blokken wat rechter zijn: je haakt twee stokjes samen over de laatste steek van het ene blok en de eerste steek van het andere blok. Daarna kun je optie 1, 2 of 3 kiezen.

De video-tutorial behandelt optie 1, de eerste drie toeren van optie 2 en tot slot alle toeren van optie 3:

 

Optie 1:

Toer 1: Hecht de hoofdkleur aan met een vaste in een lossenruimte op de hoek. 3 lossen, (1 vaste, 3 lossen, 1 vaste) in dezelfde lossenruimte voor de hoek. [Sla 2 steken over, (1 vaste, 3 lossen, 1 vaste) in de volgende steek] tot de volgende hoek. In de hoek doe je weer (1 vaste, 3 lossen, 1 vaste, 3 lossen, 1 vaste). Maak zo alle zijkanten af. Het kan zijn dat je voor de hoeken een keer 1 of 3 steken over moet slaan, kijk hoe het uit komt. Halve vaste in beginvaste.

Optie 2: 

Rand 2

Toer 1: (Zelfde als rand 1 van optie 1) Hecht de hoofdkleur aan met een vaste in een lossenruimte op de hoek. 3 lossen, (1 vaste, 3 lossen, 1 vaste) in dezelfde lossenruimte voor de hoek. [Sla 2 steken over, (1 vaste, 3 lossen, 1 vaste) in de volgende steek] tot de volgende hoek. In de hoek doe je weer (1 vaste, 3 lossen, 1 vaste, 3 lossen, 1 vaste). Maak zo alle zijkanten af. Het kan zijn dat je voor de hoeken een keer 1 of 3 steken over moet slaan, kijk hoe het uit komt. Halve vaste in beginvaste. (Zie foto’s optie 1).

Toer 2: Hecht kleur A aan met een vaste in de eerste 3-lossenruimte van de hoek. (3 lossen, vaste in dezelfde ruimte). [3 lossen, (vaste, 3 lossen, vaste in de volgende 3-lossenruimte), x 57, 3 lossen, (vaste, 3 lossen, vaste in de volgende 3-lossenruimte) x 49] x 2, waarbij je de laatste keer (vaste, 3 lossen, vaste) overslaat. Halve vaste op begin vaste, hecht af.

Toer 3: Hecht kleur E aan met een vaste in een 3-lossenruimte op een hoek. 3 lossen, vaste in dezelfde ruimte, (vaste, 3 lossen, vaste) in dezelfde ruimte. [(Vaste, 3 lossen, vaste) x 59, 3 lossen, (vaste, 3 lossen, vaste) x 51] x 2, waarbij je de allerlaatste (vaste, 3 lossen, vaste) overslaat. Halve vaste in beginvaste, hecht af.

Toer 4: Hecht kleur B met een vaste in de eerste 3-lossen ruimte van een hoek. 3 lossen, vaste in dezelfde ruimte, [3 lossen, (vaste, 3 lossen, vaste) in de volgende 3-lossenruimte x 59, 3 lossen, (vaste, 3 lossen, vaste) in de volgende 3-lossenruimte) x 51] x 2, laatste (vaste, 3 lossen, vaste) overslaan. Halve vaste in eerste vaste, hecht af.

Toer 5: Hecht kleur D met een vaste aan in een 3-lossenruimte op de hoek. 3 lossen, vaste in dezelfde ruimte (vaste, 3 lossen, vaste) in dezelfde ruimte. [(vaste, 3 lossen, vaste) in de volgende 3-lossenruimte x 59, (vaste, 3 lossen, vaste) in de hoek 3-lossenruimte) x 2, (vaste, 3 lossen, vaste) in de volgende 3-lossenruimte x 51, (vaste, 3 lossen, vaste) in de hoek 3-lossenruimte x 2], laatste (vaste 3 lossen vaste) overslaan. Halve vaste in beginvaste, hecht af.

Toer 6: Hecht de hoofdkleur aan met een halve vaste in de 3-lossenruimte van een willekeurige hoek, 3 lossen, (2 stokjes, 1 dubbelstokje) in dezelfde ruimte. (Dubbelstokje, 3 stokjes) in de volgende 3-lossenruimte voor de hoek. (3 stokjes in de volgende 3-lossenruimte) x 59. (3 stokjes, 1 dubbelstokje) in de volgende 3-lossenruimte, (dubbelstokje, 3 stokjes) in volgende 3-lossenruimte, (3 stokjes in de volgende 3-lossenruimte) x 51] x 2, laatste hoek overslaan. Halve vaste op begin 3-lossen.

Toer 7: 3 lossen, stokje in de volgende 2 steken, (2 stokjes, 1 dubbelstokje) in de volgende steek, (1 dubbelstokje, 2 stokjes) in de volgende steek, [stokje in de volgende 183 steken, [(2 stokjes, 1 dubbelstokje) in de volgende steek, (1 dubbelstokje, 2 stokjes) in de volgende steek] voor de hoek, stokje in de volgende 159 steken} x 2, laatste hoek overslaan. Halve vaste bovenop 3e beginlosse.

Optie 3: Vlinder rand

Rand 3

Vlinder steek: Steek de naald van voren naar achteren door de overgeslagen ruimte voor de vorige 2 stokjes en maak een vaste om de stam van de laatste twee gemaakte steken, waardoor je twee steken samentrekt.

Toer 1: Hecht de hoofdkleur aan in een hoek, 2 lossen (telt als half stokje), 2 halvestokjes in dezelfde steek, halfstokje in elke steek, met 5 halve stokjes in de hoeken, eindig met 2 halve stokjes in dezelfde steek als de beginsteek. Als je in een ‘dip’ tussen blokken komt, haak dan twee stokjes samen over de laatste steek van t ene blok en de eerste steek van het tweede blok. Hecht af of hou de hoofdkleur aan de achterkant. (172 steken aan de lange kanten en 148 steken op de korte kanten, 640 steken totaal).

Toer 2: Hecht kleur D aan met een halve vaste in een hoek, 4 lossen, 2 stokjes in dezelfde steek, 1 steek overslaan. (1 steek overslaan, stokje in de volgende steek, 1 losse, 1 steek overslaan, stokje in de volgende steek, vlinder steek) rondom, met (2 steken overslaan, (2 stokjes, 1 losse, 2 stokjes), 2 steken overslaan) in hoeken en eindigend met een stokje in dezelfde steek als de beginsteek. Het kan zijn dat je moet prutsen en 1 of 3 steken moet overslaan i.p.v. 2 op het einde van de toer. Halve vaste in de 3e beginlosse. Hecht af. (42 vlinders per lange kant, 36 vlinders per korte kant).

Toer 3: Hecht de hoofdkleur aan in een hoek, 3 lossen, 2 halvestokjes in de volgende steek. 2 halve stokjes in elke ruimte tussen de vlinders en in elke 1-lossenruimte rondom, met (2 halve stokjes, 1 losse, 2 halve stokjes) in de hoeken en eindigend met een halfstokje in dezelfde steek als de beginsteek. Halve vaste in 2e beginlosse van de 3 beginlossen. (174 halve stokjes op de lange kanten, 148 halve stokjes op de korte kanten.

Toer 4: Stokje in elke steek, met 5 stokjes in de hoeken.

Vlinderrand

Heel veel haakplezier! Gefeliciteerd met het afmaken van de deken, hoe is hij geworden? Heb je er plezier in gehad?

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Karin

Wednesday 20th of July 2016

Hallo, ik wil deze deken graag opslaan, maar bij de berichten van hoe je de deken in elkaar naait en van de randen kopieer die de foto's niet van. Heb je van deze 2 berichten ook een pdf?

Comments are closed.