Skip to Content

Filet haken

Filet haken

Met het Filet Fantastic haakpatroon dat op 5 mei begint, dacht ik hier alvast wat uit te leggen over ‘filet haken’ voor iedereen die de techniek niet (goed) kent.

Wat is Filet Haken?

Filet haken is een techniek waar je prachtige dingen mee kunt haken: met plaatjes, woorden en patronen met dichte hokjes die gecombineerd worden met open hokjes.

Filet komt van het woord voor “net” in het Frans, en men denkt dat het z’n oorsprong kent in vissers die hun netten repareerden. Het is één van de oudste en simpelste manieren van haken. Filet haakt gebruikt normaliter stokjes om hokjes te maken en lossen om open hokjes te maken, maar andere steken kunnen ook gebruikt worden. Je kunt een simpel netje haken of juist vanaf een schema haken om een patroon te maken.

Ik hou van filet crochet, het allereerste ding dat ik ooit maakte en waar mijn haak reis dus mee begon was filet haken, het was specifiek dit Engelstalige Filet Crochet Bunny Blanket haakpatroon van Red Heart Yarn. Ik koos dat patroon omdat ik het tof vond hoe je met simpele steken een plaatje kon maken in een haakproject.

© Red Heart Filet Crochet Bunny Blanket

Ik weet niet waarom maar veel mensen denken bij deze techniek dat het ouderwets is, of mensen zijn bang om het uit te proberen, of denken dat het alleen voor hele kleine haaknaalden bedoeld is (nietus!), of voor echt naaigaren (yikes!)

Ik denk dat het een techniek is die heerlijk bevredigend is en zo effectief om naar te kijken – ik hoop dat de Filet Fantastic CAL anderen gaat helpen om ook verliefd te worden op deze Filet Haken techniek!

Hoe werkt een filet haakdiagram?

Haakpatronen voor filet haken kunnen worden uitgeschreven, maar vaak is het gewoon een tekening. Op zo’n tekening zijn de open hokjes weergegeven door witte vierkantjes en de dichte hokjes weergegeven door gekleurde vierkantjes. Kijk maar eens op de tekening hieronder:

De open en dichte hokjes representeren steken, die als je ze in symbolen zou weergeven er zo uit zouden zien:

De verticale steken zijn meestal stokjes en de horizontale lijntjes een losse. Dus elk gekleurde vierkantje is 3 stokjes en elk witte vierkantje is stokje, losse, stokje.

Sommige patronen gebruiken 4 stokjes om een hokje te maken, andere gebruiken 2 lossen voor een open hokje, dus het is belangrijk om altijd de patrooninstructies te lezen om te kijken wat er bedoelt wordt.

Je begint het project meestal met een lossenketting (voor het patroon hierboven is dat bijvoorbeeld 29 lossen). In de tekening hieronder heb ik de stekensymbolen toegevoegd zodat je kunt zien hoe het correspondeert.

Tips voor het lezen van een filet haak tekening:

  1. Tenzij anders aangegeven, lees je de oneven toeren van rechts naar links, de even toeren van links naar rechts. Maar als je patroon symmetrisch is, maakt het weinig verschil. Rechtshandige haaksters beginnen aan de rechterkant van de tekening voor toer 1 en werken van links naar rechts voor toer 1. Als je linkshandig bent, haak je dezelfde tekening vanaf de linkerkant voor toer 1.
  2. In assymetrische patronen moet je echt goed op letten waar je heen gaat, anders krijg je hele gekke plaatjes!
  3. Je leest meestal vanaf beneden de tekening en leest de tekening naar boven toe.
  4. Je kunt er bij de toeren waarin je stokjes haakt voor kiezen om in de lossenruimte of in de losse zelf te haken – het is een persoonlijke voorkeur. Wees wel consequent. Ik haak de mijne in de lossenketting, omdat dat sneller is!
  5. Houd goed bij bij welke toer je bent, vink bijvoorbeeld de toer af of leg een stuk papier over je tekening heen en verplaats het steeds een toertje omhoog: er is niks vervelenders dan per ongeluk de verkeerde toer nog eens opnieuw maken!
  6. Check je werk na elke toer (zelfs als je bekend bent met filet haakpatronen) omdat het gemakkelijk is om een steek te missen of mis te tellen en dan kan je hele ontwerp er gek uit gaan zien – het is echt vervelend als je daar pas na 5 toeren of meer achter komt!

Waarom maak je niet een proeflapje van het schemaatje hierboven? Het is een mooi symmetrisch haakpatroon dus het maakt niet precies uit hoe je de tekening leest.

In het Filet Fantastic haakpatroon zijn er zowel symmetrische als assymetrische patronen. Ook zit er steeds een handige patroontekening in én uitgeschreven uitleg. Leren hoe je zo’n tekening kunt lezen is echter wel gewoon handig!

Ik heb het bovenstaande tekeningtje gemaakt met 3 mm haaknaald en ongeveer 10 gram Scheepjes Riverwashed en Scheepjes Stonewashed voor mijn proeflapjes en de vierkanten werden ongeveer 13,5 bij 13,5 centimeter groot.

Tip: als je stokjes relatief kort zijn en je een rechthoek maakt ipv een vierkant, kun je proberen je stokjes te vervangen door verlengde-stokje: sla de draad om, steek de haaknaald in de aangegeven steek of ruimte, sla de draad om en haal een lusje op, sla de draad om en haal door 1 lusje, (sla de draad om en haal door 2 lusjes) 2 keer.

Oefenen: Mini Filet Kruis Vierkantje

Mijn gratis filet afghan vierkant is een goede eerste poging als je deze techniek wilt uitproberen, en deze keer ga je in de rondte.

Andere filet haken haakpatronen:

Ik heb ook nog een paar andere ontwerpen op de website staan waarin de liefde voor filet haken tevoorschijn komt:

Patronen die nog komen:

ETSYRAVELRYLOVECRAFTS
Flourite Filet CowlFlourite Filet CowlFlourite Filet Cowl
Bordered Heart Filet BlanketBordered Heart Filet Blanket

Het is niet lang wachten meer tot we aan de Filet Fantastic gaan beginnen, waar je genoeg mogelijkheden hebt om te oefenen met deze nieuwe techniek! Ik ben alvast heel benieuwd naar jullie resultaten!

Delen is lief!

Gerrie

Friday 13th of May 2022

Graag het gratis patroon van het filet halen. B.v.d

Iris van Meer

Friday 13th of May 2022

https://eenmooigebaar.nl/filet-fantastic/

Veel plezier!

Coby van Drielen

Saturday 9th of April 2022

Hoi hoi, Ik heb het patroon gekocht, denk dat ik hem in Ecru of Wit haakkatoen ga maken, dan past het beter bij mijn interieur. Spannend.. Gtoetjes, Coby