Skip to Content

Felix Remixed – Introductie

Felix Remixed – Introductie

She Makes Crochet is een haakartiest die prachtige haakpatronen ontwerpt, waaronder de Felix deken en het Geometrisch Vierkanten tasje. Klik hier om op de website van She Makes Crochet te kijken.

Ik kan niet geloven dat het eindelijk tijd is om dit project te delen! Het is zo lang in de maak, zowel in oncept als daadwerkelijk het uitschrijven ervan. Ik kan niet geloven dat er een tweede scrap-a-long aan komt! Ik hoop dat jij er net zoveel zin in hebt als ik. Ik heb veel geleerd van het vorige project en denk dat dit project nóg gaver wordt.

Wat is een scrap-along?

Het is eigenlijk gewoon een deken waar we samen tegelijkertijd aan werken! Ik deel elke week een stuk patroon, 6 weken lang. We beginnen op donderdag 19 mei en het volgende stuk komt dan op donderdag één week later. Aan het einde heb je een deken of een mooi stuk haakwerk voor zoiets als een groot kussen, als je liever een kleiner project maakt. Het BESTE onderdeel en het “scrap” gedeelte van de naam scrap-along is dat we met restjes werken! Het is natuurlijk niet nodig om met restjes te werken, je mag ook gewoon nieuw favoriet garen kopen om mee te doen!

  1. Ik heb geleerd van het Felix project dus een aantal dingen gaan deze keer anders. (Je kunt het eerste scrap-along project, de Felix deken, hier ook op de website vinden).
  2. Dit project gebruikt weer de Corner to Corner techniek. Elk stuk kleur wordt helemaal afgehaakt voor we aan de volgende kleur beginnen. Je hebt dus geen losse bollen aan je werk (yay!). Het is heel bevredigend om de deken in te vullen, omdat je kunt zien hoe alle kleuren in elkaar vallen. Ik denk dat je daardoor veel plezier hebt met deze deken. Als je de Felix al eens gemaakt hebt, is deze deken heel eenvoudig. Als het je eerste poging is met deze techniek, lees dan alles zorgvuldig door, omdat het een beetje een afwijkende manier van Corner to Corner is – het is GEEN gewone deken.
  3. Deze deken komt met ongelofelijk veel opties! Je werkt in grotere panelen die je uiteindelijk aan elkaar kunt zetten. Ik weet dat de Felix helemaal uit één stuk bestond en dat was waarschijnlijk één van mijn favoriete eigenschappen van dat ontwerp. Ik heb dat me deze ook geprobeerd, en het kán zeker als je avontuurlijk aangelegd bent. Maar het was te ingewikkeld om uit te leggen, dus die poging heb ik gestaakt. Het toffe van panelen is dat ze precies vierkant zijn, waardoor je ze kunt omdraaien of keren en daardoor nóg meer kunt experimenteren met het uiterlijk van de deken uiteindelijk. Ook kun je één paneel gebruiken als kussensloop of iets dergelijks, daarom kun je gemakkelijk kleiner of groter gaan met dit project.
  4. Ik hou van de prachtige C2C rand die om deze deken heen zit. Ik dacht dat deze deken iets etra’s verdiende en deze rand is dan ook niet de standaard C2C rand, maar een restjes-look helemaal rondom. Ik heb je hier ook weer heel veel mogelijkheden gegeven. Je hebt de mogelijkheid om elk paneel een rand te geven voor je ze aan elkaar zet, of om 2-4 panelen aan elkaar te maken en er dan een rand omheen te maken. Je kunt ook de rand om de hele deken heen maken. Je kunt zelfs meerdere toeren van de rand haken. Of je kunt deze dingen nog weer allemaal combineren. Je hebt ongelofelijk veel vrijheid om dit ontwerp steeds weer aan te passen!
  5. Een groot verschil met de vorige keer is dat je nu al een ENGELSTALIGE PDF kunt kopen in de Ravelry winkel van She Makes Crochet. Ik mag geen Nederlandse PDF verkopen van dit haakpatroon! Als je haakpatronen in het Engels kunt lezen, kun je de PDF kopen in de Ravelry winkels, in allerlei verschillende opties: een PDF met heel veel foto’s, een printvriendelijke versie en een bonusversie met bijvoorbeeld tekeningen om in te kleuren. De rand is ook een losse PDF, omdat je die misschien ook wel voor iets anders wilt kunnen gebruiken.
  1. Als je nog geen lid bent, wordt dan vooral even lid van de Engelstalige Facebook Group als je dat leuk vindt om over dit project te delen!
  2. Verzamel je benodigheden. Ik gebruikte –
    – Worsted Weight garen (#4) – Impeccable (4,5 oz / 285 yards ofwel 128 gram / 260 meter) in de kleuren:
    –Sapphire
    –Smoke
    –Lippy
    –Coral
    –Deep Forest
    –Green Lagoon
    –Rich Orchid
    –Teal
    –Aqua
    En daarnaast een 4,5 mm haaknaald, schaar, stopnaald, steekmarkeerder.
  3. Maak een proeflapje.

Spanning en afmetingen

Spanning is niet relevant, maar mijn spanning met bovenstaande materialen had ongeveer 6 C2C steken bij 6 C2C steken voor een 10 bij 10 centimeter proeflapje.

Elke paneel is zonder de rand 28 C2C steken vierkant en met mijn spanning is het dan ongeveer 48 bij 48 centimeter groot. Met deze informatie kun je bedenken hoeveel panelen je wilt maken.

Stekenuitleg

Losse
Stokje
Halve vaste
C2C (Corner to Corner) zie onder

Belangrijke opmerkingen bij het patroon:

Deze deken is ongebruikelijk, maar ik denk dat dat het juist leuk maakt! Het is HEEL BELANGRIJK om altijd je “steken” te ellen. Voor het gemak heb ik het met “1 steek” over 1 C2C blokje (bestaande uit 3 lossen en 3 stokjes). Het stekenaantal veranderd van toer tot toer, dus tel dit altijd goed na. Aan het eind van elke toer zal ik een stekenaantal aangeven met (#). Het # is het aantal steken van de kleur voor die toer. Als je niet bekend bent met C2C, toeren tel je diagonaal, zie plaatjes hieronder:

Het eerste plaatje is van een “vreemde vorm”. De pijltjes in het tweede plaatje laat de toeren zien met pijlen. Je telt diagonaal. De toeren lopen steeds in tegenovergestelde richting. Je ziet dat je 8 toeren nodig hebt om deze “vreemde vorm” te maken. De kleurrijke strepen in plaatje 3 markeren elk een C2C-steek in elke toer. In toer 1, in rood, zie je 1 steek, terwilj toer 8, met wit gemarkeerd, 4 steken heeft.

Het is ook belangrijk om bij te houden wat je goede en verkeerde kant is tijdens het in elkaar zetten, maar als de deken klaar is, zien de zijdes er hetzelfde uit. Ik gebruik de termen goede en verkeerde kant in het haakpatroon. Het kan handig zijn om een steekmarkeerder te gebruiken zodat je bij houdt wat wat is. ALS JE LINKSHANDIG BENT, werk je in spiegelbeeld. Mijn “goede kant” is dan jouw “verkeerde kant”. Je kunt op elk punt stoppen en je werk keren, dan zou het er weer hetzelfde uit moeten zien als het mijne – jouw verkeerde kant komt dan perfect overeen met mijn goede kant.

Je kut je C2C steken ook haken met halfstokjes als je dat fijner vindt. Ik gebruik meestal een kleinere haaknaald om de gaatjes tussen de C2C-steken zo klein mogelijk te maken, maar dat kun je ook gewoon naar je eigen behoeftes aanpassen.

Stekenuitleg:

LEES DIT OOK ALS JE AL Corner To Corner gemaakt hebt! DIT IS NIET TYPISCHE C2C!

Als je onbekend bent met de C2C techniek, raad ik je aan om een klein proeflapje te haken om de steken te oefenen. In het Nederlands kun je daarvoor hier op de website terecht: Corner to Corner Gingham deken. Er is ook een Engelstalige YouTube video door She Makes Crochet gemaakt, die kun je hier bekijken: HIER.

Voor het starten van een blok gebruik ik de term MEERDEREN en dit betekent dat je 6 lossen haakt en dan een stokje in de 4e, 5e, en 6e lossen vanaf de haaknaald. Je hebt dan een “C2C-steek” die bestaat uit een 3lossenlus en 3 stokjes.

De volgende steken worden dan in de 3-lossenruimte van eerdere C2C-steken gemaakt. Je haakt een halve vaste in de 3-lossenruimte om je volgende C2C steek te beginnen en haakt dan een C2C-steek door 3 lossen en 3 stokjes in de zelfde ruimte te haken.

Om te minderen of om evenveel steken te haken, gebruik ik de term MINDEREN en dit betekent dat je 3 lossen haakt en dan een halve vaste in de 3-lossenruimte van de vorige C2C-steek die je maakte. DIT IS SUPER BELANGRIJK. Deze deken wordt gemaakt in incomplete toeren, die op elkaar in verschillende richtingen komen te liggen en je hebt deze 3-lossenruimte absoluut bij elke C2C-steek nodig! Voor de mensen die vaker C2C haken: je haakt dus niet halve vaste in de stokjes, maar 3 lossen en dan een halve vaste in de 3-lossenruimte.

Al blokken worden aan elkaar gehaakt – join as you go – en je moet steeds goed opletten waar je aanhecht en hoe je verder gaat. Er mogen geen rare “gaten” ontstaan. Ik leg dit steeds uit op de plekken waar het gebeurt, omdat het steeds net iets anders kan zijn afhankelijk van het blok waar je aan werkt.

Ik denk dat dat het is voor nu! Veel plezier met het kijken tussen je restjes (of veel plezier met shoppen!). Ik zie je graag in de Facebook groep, en ben benieuwd naar wat iedereen gaat maken.

Je mag je werk delen en je mag de dekens die je ervan maakt ook verkopen, maar noem mij alsjeblieft als de ontwerpster – SheMakesCrochet. Deel nooit (delen van) het patroon, maar alleen een link naar de website. BEDANKT!

Links Felix Remixed

She Makes Crochet patronen op deze website:

She Makes Crochet Links:

She Makes Crochet website
She Makes Crochet Instagram
She Makes Crochet Facebookpagina
She Makes Crochet Facebookgroep
She Makes Crochet YouTube-kanaal
She Makes Crochet Ravelry

Delen is lief!