Skip to Content

CAL – #85

CAL – #85

Een Mooi Gebaar CAL – 26 maart – #85

Dahlia in a square, weer zo’n prachtige granny. Het is een Dahlia-bloempje, (duh!) in een vierkantje (duh!), maar toch verveelt dat me eigenlijk nog helemaal niet. Jullie wel? 


Toer 1

Met kleur 1: 3 lossen, sluit met halve vaste in eerste losse om een ring te vormen, 1 losse (telt niet als steek), 10 halfstokjes in ring, sluit met halve vaste in 1e halfstokje en wissel daarbij van kleur. 

Toer 2

In deze toer haak je de eerst laag bloemblaadjes. Help de blaadjes de goede kant op te bollen door ze van achteren naar voren te drukken. Hecht aan met een halve vaste in een willekeurig halfstokje, 3 lossen, 4-dubbelestokjescluster in de volgende steek, 3 lossen, *halve vaste in de volgende steek, 3 lossen, 4-dubbelestokjescluster in de volgende steek, 3 lossen*, herhaal *-* 4x en sluit de toer met een halve vaste in de eerste halve vaste. ( 5 bloemblaadjes gemaakt).

Toer 3

De tweede laag; vouw de blaadjes naar voren en werk achter de bloemblaadjes in de lussen die je ziet van de halfstokjes van toer 1 (zie foto). 2 lossen, (=1e halfstokje), halfstokje in de lus van toer 1 recht onder de 2 lossen die je net gemaakt hebt, 9x 2 halfstokjes in het volgende lusje van toer 1, sluit de toer met een halve vaste in de 2e beginlosse.

Toer 4

3 lossen, 4-dubbelstokjescluster in volgende halfstokje, 3 lossen, *halve vaste in het volgende halfstokje, 3 lossen, 4-dubbelstokjescluster in volgende halfstokje, 3 lossen*, herhaal *-* tot het einde van de toer en sluit met een halve vaste in de sluit halve vaste van toer 3 en hecht af.

Nu gaan we de achtergrond van de Dahlia maken.

Toer 5

Vouw de blaadjes naar voren en werk achter de bloemblaadjes in de lussen die je ziet van de halfstokjes van toer 3. Hecht aan met een staand halfstokje in 1 van de lusjes, halfstokje in dezelfde steek, 2 halfstokjes in elk van de overige 19 lusjes. Sluit de toer met een halve vaste in het eerste staand halfstokje. (=40 halfstokjes)

Toer 6

3 lossen, (1 stokje, 2 lossen, 2 stokjes) in dezelfde steek, 1 stokje, 2 halfstokjes, 3 vasten, 2 halfstokjes, 1 stokje, *(2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in volgende steek, 1 stokje, 2 halfstokjes, 3 vasten, 2 halfstokjes, 1 stokje*, herhaal *-* nog 2x en sluit de toer met een halve vaste.

Toer 7

3 lossen (=1e stokje), haak een stokje in elke steek en in elke hoek (2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) en sluit de toer met een halve vaste in de 3e startlosse. (=17 stokjes per kant en 4 2-lossenruimtes).

Toer 8

1 losse, 1 vaste in dezelfde steek, haak rondom 1 vaste in elk stokje, (1 vaste, 2 losse, 1 vaste) in de hoekruimte, sluit de toer met een halve vaste in de eerste vaste. (=19 vasten per kant en 4 2-lossenruimtes).

Iris haakte deze granny in de kleuren Orchid en fuchsia.

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina