Skip to Content

CAL – #12

CAL – #12

Een Mooi Gebaar CAL – #12 – 12 januari

Hoe haak je de mandensteek?

De mandensteek wordt veel gebruikt in dekens en bij maxicosizakken. Het is een vrij eenvoudige steek, als je het ritme eenmaal te pakken hebt. Je werkt met reliëfstokjes die je afwisselend voor- en achterlang haakt. Daardoor krijg je een soort vierkantjes van reliëf te zien. Je kunt zelf bepalen hoe groot de vierkantjes worden: hoe meer reliëfstokjes-voor je direct na elkaar doet, hoe breder het vierkantje. Het is dan van belang dat je ook meer rijen reliëfstokjes-voor boven elkaar doet. Een vuistregel is dat als je vier reliëfstokjes-voor naast elkaar doet, dat je ook vier rijen lang reliëfstokjes-voor boven elkaar doet. Tussendoor doe je dan ook 4 reliëfstokjes-achter, zodat het een symmetrisch en vierkant geheel wordt. In dit voorbeeld is gekozen voor 2 om 2 reliëfstokjes. Daarom is de opzetrij ook een veelvoud van 2 stokjes (+ 2 stokjes voor de randen).

Voor de mandensteek in de Een Mooi Gebaar CAL gaan we al hakend stokjes opzetten tot je bijna de breedte van je vierkant hebt bereikt. Deze methode heeft mijn voorkeur boven het opzetten met een lossenketting, omdat de lossenketting vaak gaat trekken en moeilijker aan te passen is op lengte dan het al hakend opzetten.

Meet je eerste 11 vierkantjes op en laat bij het opzetten van je stokjesrij een halve centimeter over voor een randje vasten. Zet voor de mandensteek een (veelvoud van 2 stokjes) + 2 stokjes op. In het voorbeeld zijn 18 stokjes opgezet (8 x 2 stokjes en dan nog 2 stokjes voor de zijkanten). Als je nog nooit al hakend stokjes opgezet hebt en dit te moeilijk vindt, kun je ook een lossenketting haken en dan de eerste toer daar stokjes in haken. Haak dan 20 lossen en stokjes vanaf de derde losse vanaf de haaknaald. Dit vierkant haak je in heen en weer gaande toeren, met uitzondering van de laatste toer, want dat is de rand. In dit voorbeeld is de mandensteek gehaakt in de kleur Opaline Glass (74) van Yarn and Colors Must-Haves.

Toer 2

 2 lossen (telt als halfstokje). *Reliëfstokje-voor om volgende 2 steken, reliëfstokje-achter om volgende 2 steken*. Herhaal tot overkant, halfstokje in laatste steek.

Toer 3

Keer je werk. 2 lossen (telt als halfstokje). *reliëfstokje-achter om volgende 2 steken, reliëfstokje-voor om volgende 2 steken*. Herhaal tot overkant. Halfstokje in tweede beginlosse van vorige toer.

Toer 4

Keer je werk. 2 lossen (telt als halfstokje). *reliëfstokje-voor om volgende 2 steken, reliëfstokje-achter om volgende 2 steken*, halfstokje in laatste steek.

Toer 5

2 lossen (telt als halfstokje), *reliëfstokje-achter om volgend 2 steken, reliëfstokje-voor om volgende 2 steken*. Halfstokje in laatste steek.

Toer 6

 2 lossen (telt als halfstokje), *reliëfstokje-voor om volgende 2 steken, reliëfstokje-achter om volgende 2 steken*. Halfstokje in laatste steek.

Toer 7

2 lossen (telt als halfstokje), *reliëfstokje-achter om volgende 2 steken, reliefstokje-voor om volgende 2 steken*. Halfstokje in laatste steek.

Ga zo door tot je de gewenste oppervlakte hebt bereikt.

Maak een rand vasten om het vierkant heen, met 3 vasten in de hoeksteken. Verdeel langs zijkanten evenveel vasten als steken die je in eerste instantie hebt opgezet. In mijn geval dus 18 vasten per zijkant. Hecht af en werk de draadjes weg.

Deel je resultaat op social media met #eenmooigebaar!

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Delen is lief!

Kitty

Friday 5th of January 2024

Zodra ik 16 vierkantjes (1 rij ) af heb zal ik deze posten. Ik denk dat ik ze pas aan elkaar ga haken als ik alle vierkantjes af heb. Na 16 vierkantjes ga ik kiezen voor een volgende combinatie kleuren. Hoe doen jullie dit? Of houden jullie de kleuren aan van het patroon?

Iris van Meer

Monday 8th of January 2024

Er zijn allerlei verschillende manieren om kleuren te kiezen :) Per rij, of diagonaal, of 3 kleuren in totaal, of juist effen.... Dat maakt het juist zo leuk!

Nelleke Claas

Wednesday 8th of January 2020

Wat een leuk patroontje ook weer.. Chapeau voor al het werk dat je er van hebt En bedankt

Nelleke Claas

Wednesday 8th of January 2020

Hoi Iris

Ik heb het gevoel dat toer 4 en 5 van het patroon omgedraaid moeten worden....Anders verspringt het patroon niet

Kitty

Friday 5th of January 2024

@Nelleke Claas, volgens mij heb je idd een punt.

Nelleke Claas

Wednesday 8th of January 2020

Wat een leuk patroon ook weer. Chapeau voor al het werk dat je hier van hebt en bedankt!