Ons kleine boontje heeft met zes maanden en twee dagen een tandje gekregen.
Het is haar linksondervoortand (daar bestaat vast een mooiere naam voor…)! Een paar dagen later breekt de tweede ook door, direct ernaast.

Ze lijkt er zelf op de foto in ieder geval erg blij mee! De kaart op de foto komt trouwens uit een serie kaarten met allerlei verschillende tijdstippen/momenten, zoals de eerste lach, de eerste keer omrollen, de eerste keer rechtop zitten en de eerste keer papa of mama zeggen. Een aanrader als kraamcadeautje, ik ben er in ieder geval erg blij mee!

Today I got my first tooth!

Ze heeft er eigenlijk niet zo gek veel last van gehad, denken we. Ze drinkt wel nog steeds erg vaak, ook ’s nachts, dus wellicht gebruikt ze dat als troost en pijnstilling. Een beetje pijnstilling van buiten af bieden we haar aan door koude stukjes komkommer. Soms houdt ze ze zelf vast, soms helpen we haar een beetje, maar nooit dwingen we haar. We hebben ook een plastic bijtring met gelkussentjes gekocht die in de koelkast kan, maar daar taalt ze niet echt naar, misschien bij latere tandjes.

Boontje met komkommer

We geven Boontje overigens nog geen vast voedsel verder, ze krijgt nog steeds uitsluitend de borst. We gaan met haar de Rapleymethode gebruiken, in het Nederlands leuk beschreven door Stefan Kleintjes in het boek “Eten voor de Kleintjes“. Heel in het kort gaat dat ervan uit dat je kind zichzelf leert eten als je maar stukjes aanbiedt, zo groot als het vuistje van je kind. Stukjes groente en fruit, gewoon gezellig mee-eten met wat wij ook eten, aan tafel zittend. Borstvoeding blijft dan de hoofdvoeding tot ze één jaar is en daarnaast krijgt ze dus steeds een beetje meer bijvoeding. Het boek raadt aan om te starten als de baby, gecorrigeerd voor de geboortedatum, zes maanden oud is. Voor ons Boontje is dat eind maart, dus we wachten tot Pasen tot we écht beginnen.

Verder draagt ze overdag een barnstenenketting. Barnsteen (amber in het Engels) is eigenlijk geen steen, maar hars dat in miljoenen jaren verhard is. Er worden allerlei positieve eigenschappen toegeschreven aan barnsteen en in Duitsland, Oostenrijk en Baltische landen is het hele gebruikelijk dat babies die tandjes krijgen een barnstenenketting om krijgen ter verzachting. Of de ketting écht helpt kan ik natuurlijk niet zeggen, maar ik heb het idee dat Boontje minder kwijlt en minder ongelukkig is mét het kettinkje om dan zonder. Het staat ook nog eens schattig. Ik kocht er eentje bij ekobebe, een fijne webwinkel voor schapenvachtjes, biologische kleding en ecospeelgoed.

Bijtringen, komkommer, kettinkjes, wat voor trucs gebruiken jullie als je kindje tandjes krijgt?