Lucy van Attic24 heeft dit leuke granny square patroontje uitgeschreven en hier is dan de Nederlandse vertaling! Het is niet gemakkelijk om een nieuwe granny te verzinnen. Deze is waarschijnlijk ook al eens door iemand anders bedacht en uitgebracht, maar Lucy had ‘m niet precies zó kunnen vinden.

IMG_0429

De granny heet: Harmony Granny Square.

IMG_2742

Dit patroon bestaat uit 6 makkelijke toeren, waarbij je alleen maar vasten en stokjes gebruikt. Ben je gevorderde haker? Lees dan het samengevatte patroon helemaal onderin dit blog! Je kunt deze granny los maken, of als onderdeel van de Harmonie deken, lees dan eerst deze post.

IMG_2695

Toer 1: 4 lossen, halve vaste in eerste losse om een ring te vormen. 3 lossen (telt als eerste stokje), 2 stokjes in de ring, 2 lossen. *3 stokjes in de ring, 2 lossen*. Herhaal nog 2 keer tussen de sterretjes. Halve vaste in derde beginlosse om toer te sluiten. Hecht af.

IMG_2696

Voor we verder gaan, wil ik je even wijzen op de irritante uiteindjes. Bij deze granny verander je elke toer van kleur, waardoor je veel losse eindjes hebt. Zeker als je een deken gaat maken van deze grannies, besluit dan alsjeblieft om meteen de uiteindjes weg te werken. Je wordt echt een heel verdrietige haakster als je straks 100 grannies gemaakt hebt, van 6 rondes, met 2 uiteindjes per ronde: dan moet je 1200 draadjes in één keer wegwerken. Werk ze aan het eind van elke toer, of aan het eind van elke granny weg. GEEN SMOESJES 😉 Maak bijvoorbeeld je naald vast aan je schaar, zoals hierboven, dan heb je altijd alles bij de hand.

IMG_2697

Als je het draadje van de eerste toer wegwerkt, steek ‘m dan rond de begincirkel en trek het strak. Zo trek je het gaatje dicht.

IMG_2699

Toer 2: Hecht een nieuwe kleur aan in een 2-lossenruimte.

3 lossen (telt als stokje), 1 stokje, 1 losse (zie foto boven).

IMG_2700

In dezelfde lossenruimte: 2 stokjes, 1 losse, 2 stokjes, 1 losse.

IMG_2701

*In de volgende 2-lossenruimte: (2 stokjes, 1 losse, 2 stokjes, 1 losse, 2 stokjes, 1 losse).*

Herhaal nog twee keer tussen de sterretjes (foto boven).

Halve vaste in derde beginlosse om de toer te sluiten. Hecht af en werk draadjes weg.

Als je tweede toer klaar is, ziet het er ongeveer zoals boven uit.

IMG_2705

Toer 3: Je maakt nu een ruit van je vierkantje, de hoeken zijn straks de hoeken niet meer. Hecht een nieuwe kleur aan in een grote 1-lossenruimte. Die bevinden zich aan de huidige zijkant van je granny.

3 lossen (telt als stokje), 1 stokje, 1 losse.

 

IMG_2706

1 vaste in volgende lossenruimte, 1 losse, 1 vaste in volgende 1-lossenruimte, 1 losse.

IMG_2708

In de volgende zijkantruimte doe je (2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes, 1 losse).

IMG_2709

1 vaste in de volgende lossenruimte, 1 losse, 1 vaste in de volgende lossenruimte, 1 losse.

IMG_2711

*Doe (2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in de volgende grote lossenruimte. 1 losse, 1 vaste in volgende 1-lossenruimte, 1 losse, 1 vaste in volgende 1 lossenruimte, 1 losse.*

Herhaal nog twee keer tussen de sterretjes. In de eerste grote lossenruimte, maak daar nog 2 stokjes, 2 losse, en dan een halve vaste in de derde beginlosse om de toer te sluiten. Hecht af en werk de draadjes weg. (Doe dat nou maar echt ;-)!)

De bovenstaande foto laat zien hoe de granny er na 3 toeren uitziet. Het midden van de granny lijkt nu op een X.

IMG_2715

Toer 4: hecht een nieuwe kleur aan in een 2-lossenruimte. 3 lossen (telt als stokje), 1 stokje. Zie je waar de naald heen wijst? Daar gaan de volgende steken in, in die kleine 1-lossenruimte.

….*doe 2 stokjes in de volgende lossenruimte* x 3 (zie foto boven).

IMG_2718

Doe (2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in de volgende 2-lossenhoekruimte (foto boven).

IMG_2720

[*2 stokjes in de volgende 2 lossenruimte* x 3.

Doe (2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in de volgende 2-lossenruimte].

Herhaal tussen [ en ]

Doe tot slot 2 stokjes in de eerste ruimte, 2 lossen. Halve vaste in derde beginvaste om toer te sluiten. Hecht af ennnnn werk de draadjes weg 😉

IMG_2721

De bovenstaande foto laat zien hoe het er na 4 toeren uitziet.

Toer 5: Hecht een nieuwe kleur aan in een 2-lossenruimte.

3 lossen (telt als stokje), 1 stokje, 1 losse. (zie foto boven).

Je moet de eerste steek OVERSLAAN, zoals het pijltje in de foto boven aangeeft. Waar de naald steekt, doe je de volgende steek.

IMG_2724

Doe 1 stokje in de volgende 9 stokjes.

IMG_2725

Doe (2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in de 2-lossenhoekruimte.

IMG_2726

Sla na de hoek weer de eerste steek over.

IMG_2727

Doe een stokje in de volgende 9 steken.

*Werk (2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in de 2-lossenhoekruimte (foto boven). Sla de eerste steek over, doe een stokje in de volgende 9 steken.*

Herhaal nog twee keer tussen de sterretjes.

2 stokjes in de eerste ruimte. 2 lossen. Halve vaste in derde beginlosse om de toer te sluiten. Hecht af en werk de draadjes weg.

IMG_2730

Dan gaan we nu naar de laatste ronde…

Toer 6: Hecht een nieuwe kleur aan in een willekeurige hoekruimte.

3 lossen (telt als stokje), 1 stokje (zie foto boven).

Sla de eerste steek over, doe 2 stokjes in de volgende steek (waar de naald zit in het plaatje hierboven).

Sla 1 steek over, doe 2 stokjes in de volgende steek (waar de naald is).

IMG_2736

Sla 1 steek over, *(2 stokjes in de volgende steek, sla een steek over).

Herhaal tussen * en * nog 3 keer. Je hebt nu 6 groepjes van 2 stokjes langs 1 zijkant van je granny.

IMG_2740

[Doe in de hoekruimte (2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes). Sla de volgende steek over, *2 stokjes in de volgende steek, sla de volgende steek over*. Herhaal tot je 6 groepjes langs de zijkant hebt.] Herhaal nog 3 keer, tot je bijna helemaal rond bent.

 

IMG_2741

Doe in de eerste hoekruimte nog 2 stokjes, 2 lossen, halve vaste aan derde beginlosse. Hecht af en werk nu écht alle draadjes weg.

IMG_2742

Nu heb je één Harmony Granny Square gemaakt met 6 toeren.

Als je 126 van deze grannies maakt, aan elkaar zet en een randje erom zet, heb je een Harmony deken!

In de Harmony Deken Tutorial leg ik uit hoe je de grannies aan elkaar kunt maken terwijl je ze haakt (met heel veel foto’s om te helpen!), en geef ik je een patroon voor de rand. De kleurinformatie van de bovenstaande deken vind je ook in die tutorial.

Bij Woolwarehouse kun je ook het garenpakket kopen voor deze deken. Die bestaat uit 17 bollen Stylecraft Special DK, en een uitgeprint patroon. Dat pakket vind je hier: Harmony yarn pack. Een deel van de opbrengsten van het aanschaffen van het pakket gaan naar de maakster van dit patroon, Lucy, van Attic24.

IMG_0429

Ik heb voor dit ontwerp alle grannies met dezelfde kleur aan elkaar gezet, zodat het een harmonieus geheel werd en zodat de kleuren van de individuele grannies er beter uitspringen. De zesde toer van de grannies maak je dan in dezelfde kleur, en je haakt de grannies meteen aan elkaar vast.

Je kunt natuurlijk ook gewoon wat pizazzzz toevoegen aan je Harmony deken, en voor de onderstaande kleurencombinaties gaan.

IMG_2795

….bovenstaande foto krijg je namelijk als je de zesde toer van alle grannies met verschillende kleuren maakt.

Boeken algemeen

Dit was weer een hele lange tutorial, maar ik hoop wel een leerzame. Voor de geoefende haakster staat hieronder het patroon nog in korte vorm uitgeschreven.

Begin: 4 lossen, halve vaste in eerste losse om een ring te vormen.

Toer 1: 3 lossen (telt als stokje), 2 stokjes in de ring; 2 lossen; *3 stokjes in de ring,  lossen*. Herhaal van * tot * nog 2 keer. Halve vaste in derde beginlosse om toer te sluiten. Hecht af.

Toer 2: Hecht een nieuwe kleur aan in een 2-lossenruimte en doe: (3 lossen (telt als stokje), 1 stokje, 1 losse, 2 stokjes, 1 losse, 2 stokjes, 1 losse). *In de volgende hoekruimte doe je (2 stokjes, 1 losse, 2 stokjes, 1 losse, 2 stokjes, 1 losse)*. Herhaal nog twee keer tussen de sterretjes. Halve vaste in derde beginlosse om de toer te sluiten. Hecht af.

Toer 3: Hecht een nieuwe kleur aan in een willekeurige grote 1-lossenruimte op de zijkant. 3 lossen (telt als stokje), 1 stokje, 1 losse, 1 vaste in 1-lossenruimte, 1 losse, 1 vaste in 1-lossenruimte, 1 losse. *In de volgende grote 1-lossenruimte: (2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes, 1 losse). 1 vaste in 1-lossenruimte, 1 losse, 1 vaste in 1-lossenruimte, 1 losse*. Herhaal nog twee keer tussen de sterretjes. In de allereerste lossenruimte doe je nog 2 stokjes, 2 lossen, halve vaste in derde beginlosse. Hecht af.

Toer 4: Hecht een nieuwe kleur aan in een 2-lossenhoekruimte. 3 lossen (telt als stokje), 1 stokje, (2 stokjes in 1-lossenruimte) x 3. *In de volgende hoekruimte: (2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes). (2 stokjes in 1-lossenruimte) x 3*. Herhaal van * tot * nog 2 keer. Maak in de allereerste ruimte nog 2 stokjes, 2 lossen, halve vaste in derde beginlosse. Hecht af.

Toer 5: Hecht een nieuwe kleur aan in een willekeurige 2-lossenhoekruimte. 3 lossen (telt als stokje), 1 stokje, 1 steek overslaan, 1 stokje in de volgende 9 steken. *In de volgende hoekruimte: (2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes). Sla 1 steek over, stokje in de volgende 9 steken*. Herhaal van * tot * nog 2 keer. In de eerste lossenruimte maak je nog 2 stokjes, 2 lossen, halve vaste in derde beginlosse om toer te sluiten. Hecht af.

Toer 6: LET OP: Deze toer gaat anders als je de deken maakt! Lees daarvoor de Harmony Deken tutorial.

Hecht nieuwe kleur aan in een hoekruimte. 3 lossen (Telt als stokje), 1 stokje in hoekruimte. (1 steek overslaan, 2 stokjes in volgende steek) x 6. *In de volgende hoekruimte doe je (2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes). (Sla 1 steek over, 2 stokjes in volgende steek) x 6*. Herhaal tussen * en * nog 2 keer. In de eerste lossenruimte doe je nog 2 stokjes, 2 lossen, en een halve vaste in de derde beginlosse om de toer te sluiten. Hecht af en werk écht alle draadjes weg.

De tutorial voor de deken staat hier! Heel veel plezier met deze leuke granny 🙂