Skip to Content

Gehaakte vlaggetjes

Gehaakte vlaggetjes

Vlaggenlijn haken – Gehaakte vlaggetjes – Gehaakte driehoeken

Met dit patroon leer je driehoekjes te maken met het granny patroon. De driehoekjes kun je dan weer aan elkaar haken tot een vlaggenlijntje. Heerlijk project voor restjes en super vrolijk voor bij een feestje! Het patroon is geschreven door Lucy van Attic24. Alle credits behoren haar dan ook toe, ik vertaal alleen 🙂 Voor de gevorderde haker staat helemaal onderin de samenvatting van het patroon.

NIEUW: Volg de gratis Vlaggetjes Haken cursus!

Op de foto’s worden restjes Stylecraft Special DK gebruikt, met haaknaald 4. De driehoekjes worden dan 18x18x18 cm.


Begin met 4 lossen, halve vaste in de eerste losse om een cirkel te vormen.

Toer 1: (werk in de ring): 6 lossen (telt als stokje + 3 lossenruimte). 3 stokjes in de ring, 3 lossen (zie foto boven).

3 stokjes in de ring, dan 3 lossen

2 stokjes in de ring, halve vaste in derde beginlosse van de eerste 6 lossen om de toer te sluiten (daar waar de naald zit in bovenstaande foto). Hecht af.

Je hebt nu een minidriehoekje! Het heeft 3 stokjesclusters, met steeds een 3-lossenruimte ertussen.


Toer 2: (Werk in de lossenruimtes van de vorige toer). Hecht een nieuwe kleur aan in de eerste lossenruimte van de vorige toer.

6 lossen (telt als stokje + 3-lossenruimte).

Als het lukt, werk dan de draadjes mee in je volgende steken. Je zorgt ervoor dat je naald onder de draadjes doorgaat als je de volgende 3 steken maakt, waarmee je ze verankerd.

In de eerste hoekruimte: maak 3 stokjes, 1 losse.

In de 2e hoekruimte, doe 3 stokjes, 3 lossen, 3 stokjes, 1 losse.

Doe in de 3e hoekruimte 3 stokjes, 3 lossen, 3 stokjes, 1 losse.

Maak de toer af door in de eerste hoekruimte 2 stokjes te doen en met een halve vaste in de derde beginlosse te sluiten (zie stopnaald).

Yay! Toer 2 is ook af! Voor je verder gaat werk je de uiteindjes weg.

Keer voor het wegwerken van de draadjes je werk, pak een stopnaald en weef de draadjes een aantal keer heen en weer. Trek niet te strak aan.


Toer 3: (werk in de lossenruimtes van toer 2). Hecht een nieuwe kleur aan in een hoekruimte van de vorige toer. Vergeet niet om over je draadjes heen te werken in dit gedeelte. Maak in de eerste hoek 3 stokjes, 1 losse.

Doe in de volgende lossenruimte 3 stokjes en 1 losse.

Doe in de volgende hoek 3 stokjes, 3 lossen, 3 stokjes, 1 losse.

Doe in de volgende 3 stokjes en 1 losse.

In de volgende hoekruimte: 3 stokjes, 3 lossen, 3 stokjes, 1 losse. In de volgende lossenruimte: 3 stokjes en 1 losse.

Maak in de eerste hoekruimte nog 2 stokjes, daarna een halve vaste in de derde beginlosse. Hecht af en werk draadjes weg.

Ik hoop dat je nu een idee krijgt van hoe dit patroon werkt. Elke toer begint in een hoekruimte, de clusters langs de randen hebben steeds 1 losse ertussen, de clusters in de hoeken steeds 3. Het is eigenlijk vrij simpel, toch?

Toer 4: Hecht een nieuwe kleur aan in een hoekruimte van de vorige toer. Vergeet niet om over je draadjes heen te werken in dit gedeelte. Maak in de eerste hoek 3 stokjes, 1 losse.

6 lossen (telt als stokje en 3-lossenruimte). Werk over je draadjes heen. Doe in de eerste hoekruimte: 3 stokjes, 1 losse. In de volgende lossenruimte: 3 stokjes, 1 losse. In de volgende lossenruimte: 3 stokjes, 1 losse.

In de volgende hoekruimte 3 stokjes, 3 lossen, 3 stokjes. (In de volgende lossenruimte: 3 stokjes, 1 losse) x 2.

In de volgende hoek: 3 stokjes, 3 lossen, 3 stokjes, 1 losse. (In de volgende lossenruimte: 3 stokjes, 1 losse) x 2.

In de eerste hoekruimte doe je weer 2 stokjes, een halve vaste aan de derde beginlosse. Daarna hecht je af en werk je de draadjes af.

Toer 5, 6, 7 (en verder):

Herhaal toer 4, waarbij je steeds extra stokjesclusters aan de zijkanten toevoegt. In de 3-lossenruimtes op de hoek doe je 3 stokjes, 3 lossen, 3 stokjes, 1 losse. In de lossenruimtes langs de randen doe je 3 stokjes, 1 losse.

Bewaar niet alle losse draadjes tot het einde, dan krijg je spijt!

Als je driehoekje de gewenste grootte bereikt heeft, kan het zijn dat het nog niet echt een driehoekje is, of dat de hoeken krullen. Je kunt de granny opspannen met spelden en natmaken. Lucy raad aan om te stomen, maar daar heb ik hele slechte verhalen over gehoord, dus dat kan ik je afraden. Ik vertaal hier wel gewoon haar advies.

Lucy heeft 100% acryl gebruikt, maar zegt dat het stomen met elk materiaal kan. Je hebt een strijkplank nodig, een stoomstrijkijzer en drie speldjes.

Leg de driehoek met de goede kant naar beneden. Speld de hoeken vast aan de strijkplank. Doe de spelden onder een hoek erin, zodat je met een strijkbout bij de hoeken kunt.

Zet de strijkbout in de laagste stand en zorg dat je stoom krijgt.

Zorg ervoor dat je strijkbout het materiaal nooit raakt. Blijf er een centimeter boven hangen. Laat de stoom z’n werk doen. Geen contact, geen druk, alleen de stoom! Concentreer je op de hoeken. Je zou in ongeveer 10 seconden klaar moeten zijn met één driehoekjes.

Haal de spelden eruit en taadaaah!

Op deze manier worden je driehoekjes plat en mooi puntig.

Deze driehoekjes zijn eenvoudig om te maken en een leuke manier om restjes weg te werken.

Je kunt ook met één kleur een driehoekje maken. Daarvoor doe je een halve vaste TERUG de lossenruimte in, na het sluiten van de toer. Je hecht niet af, maar gaat door met de volgende toer.

Door deze extra halve vaste kom je op de goede plek uit.

Nu kun je gewoon doorgaan met alle andere toeren, zoals beschreven.

Op die manier kun je er ook voor kiezen om steeds twee of drie toeren in dezelfde kleur te doen, of om één kleur eruit te laten springen. Speel gerust!

Hoe je je grannies ook maakt, heel veel haakplezier ermee!

Vlaggetje kort patroon

4 lossen, halve vaste in eerste losse om ring te vormen.

Toer 1: (werk in de ring): 6 lossen (telt als stokje + 3 lossen), 3 stokjes, 3 lossen, 3 stokjes, 3 lossen, 2 stokjes, halve vaste in derde beginlosse. Hecht af.

Toer 2: (werk in de lossenruimtes): Hecht een nieuwe kleur aan in eerste hoekruimte. 6 lossen (telt als stokje + 3 lossen). In eerste hoekruimte: 3 stokjes, 1 losse. In de tweede hoekruimte: 3 stokjes, 3 lossen, 3 stokjes, 1 losse. In de derde hoekruimte: 3 stokjes, 3 lossen, 3 stokjes, 1 losse. In de eerste hoekruimte: 2 stokjes, halve vaste in derde beginlosse. Hecht af en werk draadjes weg.

Toer 3: (werk in de lossenruimtes). Hecht een nieuwe kleur aan in de eerste hoekruimte. 6 lossen (telt als stokje + 3 lossen). In eerste hoekruimte: 3 stokjes, 1 losse. (In de volgende lossenruimte: 3 stokjes, 1 losse. In de volgende hoekruimte: 3 stokjes, 3 lossen, 3 stokjes, 1 losse) x 2. In de eerste hoekruimte: 2 stokjes, halve vaste in derde beginlosse. Hecht af en werk draadjes weg.

Toer 4: (werk in de lossenruimtes). Hecht een nieuwe kleur aan in de eerste hoekruimte. 6 lossen (telt als stokje + 3 lossen). In eerste hoekruimte: 3 stokjes, 1 losse. ((In de volgende lossenruimte: 3 stokjes, 1 losse) x 2. In de volgende hoekruimte: 3 stokjes, 3 lossen, 3 stokjes, 1 losse) x 2. In de eerste hoekruimte: 2 stokjes, halve vaste in derde beginlosse. Hecht af en werk draadjes weg.

Toer 5 en verder: doe hetzelfde als toer 4, maar voeg extra clusters toe op de randen. Je werkt in de 3-lossenruimte: 3 stokjes, 3 lossen, 3 stokjes, 1 losse. In de 1-lossenruimtes doe je 3 stokjes, 1 losse.

Heel heel heel veel haakplezier!! Stuur je me op Facebook of hier een fotootje van je slinger?

Wat leuk dat je tot hier gekomen bent! Is je vlaggenlijn mooi geworden?

Blij met dit patroon? Deel je foto’s via Facebook of Instagram, dat vind ik écht een cadeautje!

Gun je mij een kopje koffie of een bolletje wol als bedankje? Doe dan een donatie op NL 91 ASNB 0267191650 tnv Een Mooi Gebaar.

Delen is lief!