Na alweer een onrustige nacht lig ik nog even op bed een boekje te lezen voor ik me klaar wil maken om naar school te gaan. Mijn badkamer grenst aan de slaap/woonkamer en aan die badkamer grenst een andere badkamer waar al het personeel zich ’s ochtends doucht. Er is ’s ochtends dus altijd veel geluid van stromend water. Deze ochtend is het echter wel erg lang ondoorbroken, dus ik besluit uit bed te gaan om eens een kijkje te nemen. Ik slaap onder een klamboe en zonder m’n bril en zie dus niet zo super scherp, maar ben meteen wakker als ik met mijn voet in een paar centimeter water stap.

Het hele appartement staat blank! Ik haal belangrijke spullen van de vloer (de tas met camera’s, het snoer + adapter van de laptop, het boekje waarin ik al mijn onderzoeksresultaten opschrijf) en gooi een heleboel natte kleding in een emmer in de douche. Daarna gooi ik de deuren open en gelukkig komt één van de twee watchmen me snel helpen. Hij vindt de hoofdkraan en draait ‘m dicht en de komende ruim twee uur staan we samen het appartement leeg te trekken. Er wordt een loodgieter gebeld maar heel Gambiaans wordt me niet verteld wanneer die komt, dus naar school gaan zit er niet in. Werkelijk alles is nat en ik begrijp voor het eerst in mijn leven waarom het tóch niet zo handig was in mijn puberteit dat al mijn kleren op de grond liggen (fijn he, mam?).

Er zijn wasvrouwtjes op het compound die voor iedereen de was doen, waar ik tot nu toe geen gebruik van gemaakt heb. Vandaag vraag ik ze echter wel, er is teveel nat en ik heb een te klein waslijntje. Bovendien is ook het tapijtje nat geworden en kan ik dat niet wassen in mijn mini-emmertje. Wat een avontuur!

Gelukkig is het een warm land dus het meeste is tegen de avond wel weer ongeveer droog. De loodgieter komt, kijkt en verdwijnt weer. De landlady hier is een Lebanese vrouw en bijna al haar personeel en ‘mannetjes’ spreken geen Engels maar Frans. Mijn Frans is niet echt denderend op het moment dus het communiceren met de watchman, de wasvrouwtjes en de loodgieter gaat met handen en voeten. Gelukkig komt de man weer terug, vervangt hij de kraan en is het lekkageprobleem voorbij.