She is not a friend. She is not a healthcare provider. She is a mother figure of the most ancient kind. Her life experience empowers you. She is a reassuring presence who will always listen to you and support you in your chosen path.  She will remind you of those choices, and the reason you made them, when you doubt, are anxious, or afraid. She sees you; the real you. Her understanding of your journey supports your self-confidence. She eases pain with a touch, a word, a look…She is a doula.

~ Author Unknown

Op 15 september 2018 ben ik gestart met de doula-opleiding te Utrecht. In deze opleiding, die bestaat uit 15 lesdagen verdeeld over 9 maanden, met daarnaast 3 stages, 3 intervisiebijeenkomsten, verschillende visites en een eindpresentatie, zal ik opgeleid worden tot doula. Een doula is, zoals je hierboven kunt lezen, een rustgevende aanwezigheid tijdens zwangerschap, geboorte en kraamtijd, die een vrouw en haar eventuele partner kan ondersteunen en informeren in een spannende, liefdevolle en levensveranderende tijd.

Tijdens de opleiding zal ik drie stages doen. Een stage (en later ook een “normaal” begeleidingstraject) bestaat uit het begeleiden van een zwangere vrouw (en haar eventuele partner) in de zwangerschap, bij de geboorte en in de kraamtijd. Die begeleiding bestaat in ieder geval uit een kennismakingsgesprek, een gesprek waarin de mogelijkheden voor een geboorteplan worden besproken en een gesprek waarin de wensen, mogelijkheden, angsten en grenzen van de samenwerking worden besproken. Voor ieder gesprek nemen we zo’n 1,5-2 uur de tijd. Tussen de gesprekken door en in de aanloop naar je bevalling houden we contact en kun je altijd met vragen bij me terecht. Ik kan tevens een keer met je meegaan naar een consult van je verloskundige of gyneacoloog, zodat je écht het gevoel krijgt dat er een goed geolied geboorteteam voor je klaar staat.

Daarnaast ben ik vanaf de 37e week van de zwangerschap voor jou oproepbaar, wat inhoudt dat je me elk moment van de dag en nacht kunt bellen dat de geboorte begonnen is. In overleg kom ik dan zo snel mogelijk, of na een tijdje, naar  je toe. Ik blijf de gehele bevalling bij je, of deze nu thuis of in het ziekenhuis plaatsvindt. Tijdens de bevalling zal ik je bijstaan met rust, bemoedigende woorden, zachte aanrakingen, ademhalingsoefeningen en andere technieken die we van te voren overeen gekomen zijn. Ik wijk alleen van je zijde voor wc-bezoekjes en eventueel om te eten. Ik ben geen vervanging van een verloskundige of gyneacoloog, maar een waardevolle toevoeging in emotionele en fysieke zin.

Na de geboorte blijf ik nog een tijdje, totdat het voor jou (en je eventuele partner) goed voelt dat ik weer naar huis ga. In de periode kort na de geboorte kom ik in overleg bij je langs om met je na te praten en schrijf ik voor jou of jullie een geboorteverslag. Tijdens de stages verzamel ik daarnaast evaluatieformulieren van jou (en je partner), de aanwezige verloskundige/gyneacoloog en de kraamzorg. Dit zorgt ervoor dat ik zoveel mogelijk kan leren van mijn stage-baringen.

Voor de stages ben ik op zoek naar zwangere vrouwen, die op een afstand van maximaal een uur rijden van mijn woonplaats Culemborg wonen en bovendien uitgerekend zijn in de periode ná maart 2019. Mocht jij zo iemand zijn of kennen, of twijfelen over het inhuren van een doula, schroom dan alstublieft niet, maar neem contact op via iris@eenmooigebaar.nl of 0611205531

De begeleiding van bevallingen in mijn stage is gratis. Het precieze bedrag waarvoor ik later mijn diensten ga aanbieden is nog niet bekend, maar een prijs van rond de €750 voor het gehele traject is gemiddeld onder doula’s in Nederland.