Woodland Deken CAL :: Deel 1

Attic24 ontwerpt prachtige dekens, waar al diverse patronen van hier op de website staan. Haar patronen zijn altijd eenvoudig, maar door de prachtige kleurencombinatie echt een lust voor het oog. De patronen zijn zeer uitgebreid beschreven, met veel foto’s en dus ook geschikt voor beginners. Ga zeker eens op haar website kijken!

IMG_3901

Goedemorgen allemaal en welkom bij deze vrolijke, creatieve, inspirationele start van de Woodland wandeling die we met z’n allen gaan lopen! Ik hou ontzettend van het begin van een nieuwe dekenreis, ik word daar zo vrolijk en optimistisch van! Dankjewel, zoals altijd, dat je weer met me mee wandelt op deze reis in de komende maanden. Ik ga weer een verhaal vertellen met kleur, lees je mee?

DSC00645

Lucy’s eigen persoonlijke Woodland reis startte een tijd terug al, in het begin van de herfst. Ze werd geïnspireerd tijdens de herfstwandelingen in het boslandschap en ze kon al gauw nergens anders meer aan denken. In oktober en november heeft ze eindeloos veel foto’s gemaakt van de bossen en allerlei mooie schatten meegenomen om de foto’s van het haakwerk nóg mooier te kunnen maken én om haar creatieve brein vol te stoppen met herfstkleuren.

Woodland3

Uiteindelijk was de kleurkeuze vrij makkelijk – ze keek naar de natuur en kon een mooi harmonieus kleurpallet samenstellen dat niet alleen de wandelingen beschrijft, maar ook het beeld dat je door de boomtoppen heen kunt zien. De kleuren zijn licht en luchtig, maar ook gezellig en warm. Ik wilde kronkellige bospaadjes beschrijven, droge stenen muren en kleine stukjes blauwe lucht. Maar ik wilde vooral de prachtige herfstkleuren vangen – de rijke koper bruine kleuren, de felle oranje kleuren, de mosterd- en goud- en pittige bladgroene kleuren. Ik wilde de kleuren samen laten komen in iets écht vrolijks en hartverwarmends.

DSC01642

Er zijn vijftien kleuren Stylecraft Special DK die samen het Woodland pallet vormen:

Bovenste rij, rechts naar links:

❧ copper ❧ tomato ❧ spice ❧ gold ❧ mustard ❧ lime ❧ meadow ❧

Onderste rij, links naar rechts:

❧ pistachio ❧ lincoln ❧ cypress ❧ mocha ❧ grey ❧ silver ❧ duck egg ❧ storm ❧

Gebruik bovenstaande link om het pakket bij Woolwarehouse te kopen, dan krijgt Attic24, de ontwerpster van deze deken, een kleine commissie!!! <3

Woodland1

Het patroon dat ik gebruik voor deze Woodland deken bestaat uit zachte golfjes met kleine gaatjes erin, die de zonnestralen door de boomtoppen symboliseren. Dit is een haakversie van het traditionele Shetland breipatroon dat bekend staat als “Old Shale”. Het is een prachtig patroon met eenvoudige steken een kalmerend, herhalend ritme voor de rijen. Lucy heeft een zeer uitgebreide foto-tutorial geschreven voor deze prachtige deken, speciaal voor de beginnende haaksters (maar ook heel handig voor gevordenden!).

?Je kunt het patroon hier vinden?

Het patroon begint met een korte uitleg voor het maken van een proeflapje, zodat je wat ervaring kunt opdoen met het patroon, maar, belangrijker nog, zodat je de juiste haaknaaldmaat kunt bepalen om de juiste maat te bereiken. Neem alstublieft écht even de tijd om dit te doen! Je kunt gewoon het garen uit het Woodland garen pakket gebruiken, het is zo’n klein beetje dat het niet uitmaakt voor je garentotaal. Het is écht belangrijk dat je het formaat van je proeflapje goed kloppend krijgt, anders kom je voor je gehele deken niet uit met je pakket.

Stripe1

Voor diegenen die ook meededen aan de Moorland CAL, is het bekend dat ik kleuren graag gebruik om een visueel verhaal te vertellen. Ik word er vrolijk van om op deze manier met kleur te spelen en ik hoop dat het ontwerp jullie ook echt meeneemt op een wandeling door het bos. Het verloop van de kleuren in deze deken is vrij subtiel: er zijn 105 strepen (7 van elke kleur), die je langzaam van de bospaadjes door de prachtige takken naar de herfstlucht leiden. Ik hoop dat je net zo van dit kleurverhaal houdt als ik!

DSC09235

Naast deze kleurverhaalvariant, geef ik ook steeds een willekeurige volgorde aan. Er zijn dan weer 105 strepen, met 7 strepen van elke kleur, maar je kunt minder strepen haken als je dat wilt om een kleiner deken te maken.

DSC02285

Als je het Woodland yarn pack gebruikt, moet je even een manier verzinnen om te onthouden welke kleur bij welke naam hoort. Je kunt wasknijpers omwikkelen met de kleuren en dan de naam erbij schrijven, zoals in bovenstaande foto….

YarnNamesAnge

….. of je kunt een papiertje maken met gaatjes erin waar je kleine stukjes van elke bol aan vastknoopt of lijmt, zoals Ange gedaan heeft in bovenstaande foto.

LorraineWalker

Lorraine heeft haar garen om kleine kartonnen kaartjes gewonden…..

YarnNamesAngeS

….en Ange gebruikt grote lolly stokjes.

MaryPryle

Mary deelde deze foto op Facebook: een prachtig scrapbook met daarin de foto’s van deze blog en met een pagina waarin de garens met naam staan. Mary zei daarbij: “it will bring colour to the dark and gloom of winter here in Lancashire”, en Lucy is het daar volledig mee eens – het is een handige herinnering aan deze creatieve reis.

DSC02280

Dus… terug naar de voorbereiding van de Woodland deken.

Zoals ik al eerder zei, zorg even dat je een proeflapje maakt, zodat je zeker weet dat je genoeg garen hebt en dat je de goede haaknaald gebruikt bij het materiaal. Alles wordt uitgelegd in de Woodland Ripple tutorial.  Je kunt dit proeflapje ook maken om te berekenen hoe lang je lossenketting moet zijn, ik heb een hele lijst mogelijkheden geschreven in de tutorial hierboven.

Lucy’s Woodland deken meet 120 bij 180 centimeter en er is genoeg garen in één pakket om deze eenpersoonsdeken te maken.

Als je een tweepersoonsdeken wilt maken, heb je 2 garenpakketen nodig.

DSC01748

Er is geen manier om het te vermijden: je begint bij een strependeken altijd met een heleboel tellen en een friemelige draaiende dunne lijn. Het is voor beginners best lastig om in een lossenketting te haken, dus neem rustig de tijd en heb geduld! Het kan zijn dat het makkelijker is om je lossenketting met een hele haaknaaldmaat groter te haken – dan hoef je niet zo strak te friemelen in de eerste toer.

De eerste toer van het patroon is een hele toer stokjes. Deze moeten goed geteld worden, dus zorg ervoor dat je wat rust hebt in huis om dit te doen – gebruik bijvoorbeeld steekmarkeerders om wat makkelijker te kunnen tellen. Ik gebruik zelf altijd elke 25 steken een steekmarkeerder, dan is het minder vervelend als ik door mijn minions onderbroken wordt bij het tellen.

DSC01756

Als je de eerste paar toeren eenmaal achter de rug hebt, kun je snel gaan ontspannen. Er zit een heerlijk ritmisch patroon in – want je moet tellen (bij alle golven moet je tellen), maar het is niet ingewikkeld en zelfs heel meditiatief. In de tutorial staan tips voor het tellen van steken voor dit patroon en hoe je ervoor kunt zorgen dat je goed blijft gaan bij de herhalingen. Ik beloof plechtig dat je al na een paar toeren echt niet meer veel hoeft na te denken, maar gun jezelf (en mij!) wel de tijd om eraan gewend te raken.

DSC01802

Ik weet dat velen van jullie in landen wonen waar het nu niet echt weer is om heerlijk onder een dekentje te kruipen. Hier in Engeland is het perfect weer om onder een dekentje te kruipen, dus je zult blij zijn als je de eerste paar toeren lekker warm op schoot kunt hebben liggen.

DSC01775

Ik haak vaak in het cafe met vrienden, of bij een vuurjte in de avond, maar ik vind het ook heerlijk om op de bank te haken. Zoals je ziet ben ik niet de enige die de dekenexplosie op de bank heerlijk vind!

DSC01794

Je krijgt straks de kleuren van deze week, maar ik wil je even verzekeren dat alle blogs gewoon op de website blijven staan, dus maak je geen zorgen als je achter komt te lopen (of als je deze deken pas in 2022 vindt ;)!)

Lucy publiceert op de volgende data de delen van dit patroon en ik probeer het zo snel mogelijk daarna te vertalen:

Vrijdag 5 januari – Deel 1 – haak een proeflapje, kies de juiste haaknaald, oefen met het patroon, strepen 1-18 (scroll naar beneden!).

Vrijdag 12 januari – Deel 2 – strepen 19 – 36

Vrijdag 19 januari – Deel 3 – strepen 37 – 54

Vrijdag 26 januari – Deel 4 – strepen 55 – 72

Vrijdag 2 februari – Deel 5 – strepen 73 – 90

Vrijdag 9 februari – Deel 6 – strepen 91 – 105

Vrijdag 16 februari – Inhaalweek (werk al je draadjes weg!)

Vrijdag 23 februari – Deel 7 – de rand en tadaa!

WoodlandPart1

Hier is de kleurinformatie voor Deel 1 van het kleurenverhaalvariant van de Woodland deken.

De basisrij en toer 1 worden gehaakt in Lime. (Aangezien deze toer de basis vormt voor de rand, kun je deze kleur veranderen als je ‘m écht niet mooi vindt.)

1. Cypress (toer 2 & 3)

2. Meadow (toer 4 & 5)

3. Mustard (toer 6 & 7)

4. Tomato (toer 8 & 9)

5. Spice (toer 10 & 11)

6. Copper (toer 12 & 13)

7. Grey (toer 14 & 15)

8. Gold (toer 16 & 17)

OPTIONELE TOEREN VOOR GROTERE DEKEN: Tomato

9. Cypress (toer 18 & 19)

10. Meadow (toer 20 & 21)

11. Tomato (toer 22 & 33)

12. Spice (toer 24 & 25)

13. Lime (toer 26 & 27)

OPTIONELE TOEREN VOOR GROTERE DEKEN – Cypress

14. Mocha (toer 28 & 29)

15. Copper (toer 30 & 32)

16. Grey (toer 32 & 33)

17. Cypress (toer 34& 35)

OPTIONELE TOEREN VOOR GROTERE DEKEN – Lime

18. Meadow (toer 36 & 37)

WoodlandColours.

Als je de kleuren in willekeurige volgorde wilt doen, in plaats van in het kleurenverhaal, dan geef ik je elke week random 18 kleuren, maar dan wel zo dat ze goed verdeeld zijn door de deken heen en zodat je uitkomt met het garenpakket.

RandomPart1

Hier is de kleureninformatie voor de random kleurenvariant van de Woodland deken.

1. Lime (lossenketting en toer 1)

2. Cypress (toer 2 & 3)

3. Meadow (toer 4 & 5)

4. Mustard (toer 6 & 7)

5. Tomato (toer 8 & 9)

6. Spice (toer 10 & 11)

7.Mocha (toer 12 & 13)

8. Duck Egg (toer 14 & 15)

9. Storm (toer 16 & 17)

10. Copper (toer 18 & 19)

12. Gold (toer 20 & 21)

12. Pistcahio (toer 22 & 33)

13. Grey (toer 24 & 25)

14. Lincoln (toer 26 & 27)

15. Silver (toer 28 & 29)

16. Storm (toer 30 & 32)

17. Tomato (toer 32 & 33)

18. Gold (toer 34& 35)

DSC01787

Ik wens je een prachtige, kleurrijke, vrolijke start met deze Woodland Wandeling en ik hoop dat je hart zingt als je in deze kleurijke golven duikt!

Deel 2 van deze CAL zal hier op 12 februari online komen. In de tussentijd kun je je foto’s delen op de Attic24 Facebook pagina en je kunt ook de Engelstalige “Attic24 Moorland and More” Facebook group joinen, waar je vragen kunt stellen en kunt chatten met andere Woodlanders.

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

WOODLAND BLANKET GARENPAKKET

WOODLAND DEKEN CAL – Deel 2

WOODLAND DEKEN CAL – Deel 3

WOODLAND DEKEN CAL – Deel 4

WOODLAND DEKEN CAL – Deel 5

WOODLAND DEKEN CAL – Deel 6

WOODLAND DEKEN CAL – RAND

Wil je Lucy van Attic24 steunen? Bestel dan via bovenstaande link haar garenpakket.